Κωκ ταψιού‼️

Υλικά:

6 αυγά
1-1/2 φλυτζάνα ζάχαρη
2 φλυτζάνες αλεύρι γ.ο.χ.(ή φαρίνα)ΜΑΝΝΑ ΚΕΡΑΜΑΡΗ
2 κ.γλ. bakin(αν δε βάλετε φαρίνα)
3-4 βανίλιες

Κρέμα:
1 λίτρο γάλα
2 αυγά χτυπημένα
8 κουταλιές σούπας άνθος αραβοσίτου(όχι στιγμής)
1 βιτάμ
3-4 βανίλιες
1-1/2 ποτήρι ζάχαρη

Γλάσο:
2 ποτήρια νερό
5-6 κ.σούπας κακάο
4 κ.σ. Άνθος αραβοσίτου
2 κ.σ. βιτάμ
1-1/2 φλυτζάνα ζάχαρη

Εκτέλεση

Για το παντεσπανι
Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες.
Μετά ρίχνω το αλεύρι και το bakin
Αδειάζω το μίγμα σε μεγάλο πυρέξ η ταψάκι 32×27 όχι μικρότερο που έχω στρώσει μέσα λαδόκολλα και ψήνω στους 160 αέρα για μισή ώρα ανάλογα τον φούρνο.

Όταν ρίξω το παντεσπάνι για ψήσιμο ξεκινάω την κρέμα.
Για την κρέμα
Όλα μαζί στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
Θέλουμε όλα να είναι καυτά.

Κόβουμε το ζεστό παντεσπάνι στη μέση και ρίχνουμε μέσα την καυτή κρέμα.
Σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι από το παντεσπάνι και το πατάμε απαλά να ενώσει με την κρέμα.

Και στο τέλος φτιάχνουμε το γλάσο και το ρίχνουμε καυτό πάνω στο γλυκό.
Όλα μαζί στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει(αυτό το μίγμα θα γίνει αραιό).

Αφήνουμε το πυρέξ για λίγο να κρυώσει και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο.
Δεν κόβετε την ίδια μέρα και δεν σιροπιάζεται διότι τα μίγματα είναι καυτά και το παντεσπάνι παίρνει την υγρασία που χρειάζεται από τις κρέμες…

Η συνταγή είναι της Κυρίας Γκόλφω Νικολού και η εκτέλεση της κας ελενη τσιουκανη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κώκ Ταψιού με 3 στρώσεις

Κώκ Ταψιού με 3 στρώσεις

Γεια σας! Σήμερα θα σας γράψω μια συνταγή για ένα σούπερ εύκολο ΚΩΚ με 3 στρώσεις.
Ομολογώ ότι το εφηύρα εγώ αυτή τη στιγμή, αλλά βγήκε μια πολύ ωραία τούρτα κατάλληλη για κάθε περίσταση!

θα χρειαστείτε:

Για το παντεσπανι
200gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200gr ζάχαρη άχνη
4 αυγά
1κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
200gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1κ.γ κοφτό baking powder

Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
5 κ.σ. άνθος αραβοσίτου
2 βανίλιες
3 κρόκους αβγών
1 φλιτζ. ζάχαρη

Για το σιρόπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, επίσης το ίδιο νερό,
4-5 κουταλιές της σούπας κονιάκ
2-3 βανίλιες για το σιρόπι

Για το γλάσο
125 γρ. σοκολάτα γάλακτος
1 φλιτζ. νερό
1 φλιτζ. ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
2 κ.σ. άνθος αραβοσίτου
3 κ.σ. κακάο

Εκτέλεση

για το Παντεσπανι
Καταρχήν, φροντίζουμε το βούτυρο και τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου! Πολύ βασικό!
Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και έπειτα προσθέτουμε την άχνη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει αφράτο.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και τη βανιλια…
Στο τέλος ρίχνουμε βροχή το αλεύρι κοσκινισμένο αφου το αναμειξουμε με το baking powder…
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε λαδόκολλα.
Το μυστικό που θα σώσει το κέικ σας είναι το εξής: στο φούρνο να προσθέσετε μία βρεγμένη πετσέτα γύρω γύρω από το ταψί! Και αυτό θα κάνει τη δουλειά του…
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς…Για να καταλάβετε ότι έχει γίνει βάλετε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο και βγει στεγνή

Για την κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τα ¾ του γάλακτος μαζί με τη βανίλια.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τους κρόκους, το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρουμε έναν ωραίο χυλό, χωρίς σβόλους.
Σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρύο μίγμα στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Θα μας βοηθήσει πολύ ένα αντικολλητικό κατσαρόλι.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Για το γλασσο
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα και το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε ένα δεμένο γλάσο. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει.
Με το μίξερ ή με το πίμερ χτυπάμε τη λευκή κρέμα μέχρι να αφρατέψει.

Κόβουμε το παντεσπανι σε 3 φέτες κάθε παντσπανι σιροπιάζεται και αλείφουμε κρέμα. Το πάνω μέρος τελειώνει με το γλάσο

Αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες και.. ..

καλα να περνάτε!

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο Ογκτρατέν με ρύζι μπρόκολο και κουνουπίδι
Επόμενο άρθροCheesecake με φρουτένιο ζελέ!