Το πιο εύκολο και γρήγορο Εκμεκ

Ένα υπέροχο κέικ που έφτιαξα σύμφωνα με τη συνταγή της Anelia Lia από τις γαστρονομικές τουρκικές λιχουδιές.

Απαραίτητα υλικά:

12 φέτες ψωμιού

Για το σιρόπι:
1,5 φλιτζάνι ζάχαρη νερού
2 φλιτζάνια ζεστό νερό

Για την κρέμα:
1 λίτρο φρέσκου γάλακτος
6 κουταλιές ζάχαρη
1 πακέτο βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
8 κουταλιές αλεύρι

Για την κορυφή:
1 κρέμα γάλακτος (200 γρ) (από 35% λιπαρά και πάνω)
άχνη ζάχαρη (προαιρετικά)
φιστίκια ή καρύδια

Εκτέλεση:

Βάζουμε τη ζάχαρη για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελωθεί η ζάχαρη.
Προσθέστε νερό και ανακατέψτε, 5-6 λεπτά μετά το βράσιμο, αφαιρέστε από τη φωτιά.
Τακτοποιήστε 12 παξιμάδια-φρυγανιές το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα πυρεξ και ρίξτε το ζεστό σιρόπι στην κορυφή.
Αφήστε το στην άκρη και ετοιμάστε την κρέμα.

Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Προσθέστε το αλεύρι διαλυμένο σε λίγο από το γάλα.
Συνεχίστε να ανακατεύετε και προσθέτετε το βούτυρο και το πακέτο βανίλιας.
Ανακατέψτε για άλλα 2-3 λεπτά και σβήστε τη φωτιά. Αφήστε την κρέμα να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Ρίξτε ομοιόμορφα πάνω από τα ήδη εμποτισμένα παξιμάδια σιροπιού με ζεστή κρέμα και ισιώστε με μια σπάτουλα. Αφήστε να κρυώσει.

Για την Σαντιγί
Βάζω για τουλάχιστον μια ώρα στην κατάψυξη τα εργαλεία μου (αυγοδάρτες – μπολ/μπασινα μεταλλική σε περίπτωση που χρησιμοποιώ mixer χειρός) και την κρέμα στο ψυγείο.
Βάζω την κρέμα στην κρύα μπασινα/ μπολ του μίξερ και χτυπώ στο δυνατό μέχρι να αφρίσει. Προσθέτω ζάχαρη ενώ χτυπώ.
Σε 3-5 λεπτά συνήθως αρχίζει να σφίγγει (ανάλογα τη θερμοκρασία και τα λιπαρά). Τότε χαμηλώνω την ταχύτητα για να μην κόψει.
Όταν η το μίγμα γίνει σφιχτό σαν μαρέγκα, ή στέκεται σε ένα κουτάλι ακόμα κι αν το γυρίζουμε ανάποδα, τότε η σαντιγί είναι έτοιμη! Απλώστε ομοιόμορφα πάνω στην κρύα κρέμα και ισιώστε με μία σπάτουλα.
Καλύψτε το κέικ με μεμβράνη και ψύξτε όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα, πασπαλίζουμε με θρυμματισμένα φιστίκια ή καρύδια.
Καλή όρεξη!

ΠΗΓΗ: https://kulinarensvqtsgeri.blogspot.com/

Προηγούμενο άρθροΦανταστικά κρεμμώδη και μαλακά ψωμάκια
Επόμενο άρθροΓεμιστές πιπεριές Φλωρίνης με πατάτες στο φούρνο