Αν και είμαι πολύ επιλεκτικός για τα κόκκινα κρέατα σε όλη τη ζωή μου, το τας κεμπαπ είναι κάτι που δεν είπα ποτέ όχι. Το λαχταρούσα πάντα και πρόσφατα παρατήρησα ότι δεν το είχα φτιάξει ποτέ εδώ. Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες πριν ήμουν στο τηλέφωνο με τη μαμά μου να πάρω τις λεπτομέρειες της συνταγής της και να’την.

Σερβίρει 4-5 άτομα

Υλικά

550 gr κρέας μοσχάρι ή αρνιού
2-3 πατάτες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους
2-3 κρεμμύδια, σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού ή περισσότερο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι αλάτι
2-3 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτα
3 κ.σ. ελαιόλαδο ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο + 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
2 φλιτζάνια βραστό νερό

Εκτέλεση

Bρείτε ένα μπολ που να είναι ανθεκτικό στην φωτιά που θα κρατάει όλα τα συστατικά. Στη συνέχεια, βρείτε μία κατσαρόλα που το μπολ θα ταιριάζει ανάποδα μέσα στην κατσαρόλα, όπως στις εικόνες.


– Τοποθετήστε πατάτες στο κάτω μέρος της κατσαρόλας.
-Σε ένα διαφορετικό μπολ ανακατέψτε με τα χέρια σας το κρέας, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και την πάστα ντομάτας. Βεβαιωθείτε ότι το κρέας είναι επικαλυμμένο με όλα τα υλικά.
– Προσθέστε το μείγμα κρέατος στο μπολ, πάνω από τις πατάτες.
Τοποθετήστε το βούτυρο στην κορυφή.
-Βάλε την κατσαρόλα πάνω από το μπολ. Ασφαλίζοντας με τα χέρια σας την κατσαρόλα με το μπολ αναποδογυρίστε ώστε το μπολ να κάτσει ανάποδα πάνω στην κατσαρόλα
-Επειδή έτσι θα μαγειρεψουμε το κεμπαλ στην κατσαρόλα και δεν θέλουμε να μετακινηθεί το μπολ, τοποθετήστε ένα βαρύ δοχείο από πάνω για να το σφραγίσετε ή να το σταθεροποιήσετε: μια κανάτα, τσαγιέρα ή μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό.
-Ρίξτε 2 φλιτζάνια βραστό νερό στην κατσαρόλα, ανάμεσα στο πιάτο και την κατσαρόλα.
-Ξεκινήστε το μαγείρεμα σε υψηλή φωτιά. Αφού δείτε τις φυσαλίδες στις πλευρές του μπολ, γυρίστε το χαμηλό και μαγειρέψτε μεταξύ 75 και 90 λεπτών.
-Όταν σβήσετε την φωτιά, πρέπει να μετακινήσετε την κανάτα, την τσαγιέρα ή ό, τι τοποθετήσατε στην κορυφή και σιγά-σιγά αφαιρέστε το μπολ που θα αφήσει τα συστατικά στην καταρόλα για να αναμειχθούν με το νερό που έχει μετατραπεί σε νόστιμο χυμό τώρα. Εάν δεν αφαιρέσετε το μπολ όταν είναι ακόμη ζεστό, θα σφραγισεί στην κατσαρόλα και θα είναι σχεδόν αδύνατο να κινηθεί. Σερβίρετε και απολαύστε το


Καλή σας όρεξη

Προηγούμενο άρθροΜπισκότα πνιγμένα στο συρόπι….
Επόμενο άρθροΠαραδοσιακά Ελληνικά φαγητά που χάθηκαν με τα χρονιά