Το Τριμμένο Κέικ

Βρήκα αυτή την παλιά συνταγή για τριμμένο κέικ και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενη που την έκανα. Καταπληκτικό! Χώρισα τη ζύμη στα 2 και έφτιαξα δύο κέικ για να έχω να δώσω σε φίλους και γείτονες.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Ζύμη για το κέικ
3 1/3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας κρύο βούτυρο, κομμένα σε μικρά κομμάτια
1/2 κ.γ. αλάτι
3/4 φλιτζάνια πλήρες γάλα, ζεστό
3 μεγάλα αυγά, θερμοκρασία δωματίου
3 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
ξύσμα 1/2 λεμονιού (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού)
Τριμμένη Επικάλυψη
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι (σταθερά συσκευασμένο) καστανή καφέ ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 φλιτζάνι (220γρ) λιωμένο βούτυρο
Ζάχαρη άχνη για πασπαλισμα (προαιρετικά)

ΟΔΗΓΙΕΣ

ΖΥΜΗ
Αναμείξτε το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι στο μπολ και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθεί το βούτυρο και το μείγμα να φαινεται αλευρώδης.
Σε ένα άλλο μπολ συνδυάζουμε χτυπημένα αυγά, ζεστό γάλα και μαγιά. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε και αφήστε να ξεκουραστεί Ενώ ξύστε το λεμόνι σας (5 λεπτά πρέπει να είναι καλά)
Προσθέστε το μείγμα γάλακτος και το ξύσμα στο μείγμα αλευριού / ζάχαρης και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν μαζί.
Χρησιμοποιώντας ένα εξάρτημα γάντζου ζύμης χτυπήστε για 3-5 λεπτά μέχρι η ζύμη γίνει λεία και ελαστική και ξεκολάει από τις πλευρές του μπολ.
Βάλτε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια (η ζύμη θα είναι κολλώδης).
Βουτυρώστε καλά ένα ταψί 20χ30. Χρησιμοποιήστε πραγματικό βούτυρο!
Ανοίξτε τη ζύμη στο μέγεθος του ταψιού (χρησιμοποιήστε την μισή ζύμη αν προτιμάτε ένα λεπτό στρώμα κέικ)
Εάν κάνετε ένα 2ο κέικ με το υπόλοιπο 1/2 της ζύμης, πρέπει να διπλασιάσετε τις ποσότητες
για την τριμμένη επικάλλυψη) Τοποθετήστε τη ζύμη στο ταψί.

Τριμμένη Επικάλλυψη
Τοποθετήστε το αλεύρι, την ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη σε ένα μπολ με την κανέλα. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε.
Ρίχνουμε το μείγμα σε λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να θρυμματιστούν.
Χρησιμοποιήστε το χέρι σας για να φτιάξετε μικρά κομμάτια 1-2 εκ τοποθετήστε πάνω από τη ζύμη σε ταψί.
Καλύψτε τη ζύμη με χοντρά τριμματα και πασπαλίζουμε τυχόν υπόλοιπα τρίμματα σε περιοχές ζύμης που εμφανίζονται ακάλυπτες.
Πιέστε απαλά τα τρίμματα στη ζύμη χρησιμοποιώντας το παλάμη του χεριού σας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
Τελειώστε με πασπάλισμα ζάχαρης άχνη (προαιρετικό)

Προηγούμενο άρθροΕτσι Φτιάξαμε την πορτοκαλόπιτα του Άκη
Επόμενο άρθροΤα πιο τεμπέλικα μακαρόνια…χωρίς βράσιμο