Το κρέας του Αγρότη

Γιατί αυτό το όνομα; Πιστέψτε με, δεν ξέρω, αλλά αυτή η συνταγή βρίσκεται στη συλλογή συνταγών μου για πάνω από 20 χρόνια (υπολόγισα), οπότε δεν ήθελα να αλλάξω το όνομα. Μπορείτε να το ονομάσετε ό, τι θέλετε, είναι σημαντικό το πιάτο να έχει φανταστική γεύση και σας προτείνω να το προετοιμάσετε για κάθε γιορτινό γεύμα.
Θα ευχαριστήσετε τους επισκέπτες …

Υλικα:

800 γρ χοιρινό μπουτι
800 γρ. Μοσχάρι (ή βοδινό)
400 γραμμάρια κρεμμυδιού
200 g καρότα
400 γραμμάρια μανιτάρια
1 κουταλιά της σούπας ξηρό μπαχαρικό
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
200 ml νερού
200 ml κόκκινου κρασιού

Τα κεφτεδάκια απαιτούν:
1/2 κιλά μικτό κιμά (χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας)
160 g ψιλοκομμένου κρεμμυδιού
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλάκια του γλυκού μπαχαρι
3 κουταλιές λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλιά αλεύρι

Παρασκευή:

1. Προετοιμάστε πρώτα τα κεφτεδάκια. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ, προσθέτουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίγανη, πιπέρι, λάδι, μαγειρική σόδα και αλεύρι. Συνδυάστε τα υλικά καλά με το χέρι και “ζυμώστε” το κρέας για περίπου πέντε λεπτά.
Ελέγξτε αν πρέπει να αλατιστεί.
Αφήστε το νερό να ρέει αργά στη βρύση σας. Πάρτε κιμά με ένα μικρό κουτάλι που πρέπει πάντα να περνάει μέσα από το νερό και διαμορφώνει τα κεφτεδάκια με βρεγμένα χέρια. Τοποθετήστε τα κεφτεδάκια σε ένα κατάλληλο λαδωμένο ταψί. Καλύψτε το πιάτο με αλουμινόχαρτο και αφήστε το στο ψυγείο ενώ προετοιμάζονται τα άλλα συστατικά.
2. Κόψτε το χοιρινό και το μοσχάρι σε κύβους. Κόβουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι, τρίβουμε χονδροειδως το καρότο και κόβουμε τα μανιταρια σε φετες. Ρίχνουμε περίπου 100 ml λαδιού σε ένα κατάλληλο τηγάνι (χρησιμοποίησα ένα τηγάνι μεγέθους 26 cm με αντικολλητικό πάτο) και το βάζω να ζεσταθεί.

Βάζουμε το ψιλοκομμένο χοιρινό στο θερμαινόμενο λάδι και τηγανίζουμε σε υψηλότερη φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γίνει ελαφρώς καστανό.
Χρησιμοποιώντας μια τριπυτη κουταλα βγάλτε το σε ένα βαθύτερο μπολ. Τηγανίζουμε το μοσχάρι με τον ίδιο τρόπο. Βγάλτε το και βάλτε το στο μπολ με χοιρινό. Ανακατέψτε και τους δύο τύπους κρέατος, καλύψτε και αφήστε το στην άκρη.

3. Στο ίδιο λάδι, προσθέστε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τριμμένο καρότο. Ανακατέψτε και τηγανίστε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τα κομμένα μανιτάρια, ανακατέψτε και σιγοβράστε μέχρι να εξατμιστεί το νερό που απελευθερώνεται από τα μανιτάρια. Στη συνέχεια προσθέστε κέτσαπ, μουστάρδα, ξηρά βότανα και αλεσμένο πιπέρι.
Ανακατέψτε και δοκιμάστε αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερα μπαχαρικά.

Ανακατέψτε ξεχωριστά νερό και κρασί, προσθέστε αλεύρι και ανακατέψτε έτσι ώστε να μην παραμένουν κομμάτια αλευριού.
Προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού μπαχάρι στο υγρό μείγμα και ρίξτε το στα λαχανικά. Ανακατέψτε και σιγοβράστε για πέντε λεπτά.

4. Εάν βάλετε το φαγητό σε πήλινο δοχείο, ανοίξτε το φούρνο όταν το τοποθετείτε και εάν το βάλετε σε άλλο δοχείο, ενεργοποιήστε το φούρνο για να ζεσταθεί στους 200 βαθμούς. Μαγειρεύω σε πήλινο σκεύος.

Βάλτε τη μισή ποσότητα μείγματος κρέατος στην κατσαρόλα, ρίξτε τη μισή ποσότητα λαχανικών με το κρασί πάνω της, τοποθετήστε τα μισά κεφτεδάκια απο πάνω. Στη συνέχεια, βάλτε ξανά το υπόλοιπο μείγμα κρέατος, τακτοποιήστε τα υπόλοιπα κεφτεδάκια πάνω του και ρίξτε τα υπόλοιπα λαχανικά και κρασί πάνω από όλα. Τα υγρά πρέπει να είναι 1 cm κάτω από την επιφάνεια των συστατικών. Καλύψτε (εάν υπάρχει μια τρύπα στο καπάκι, κλείστε το με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να μην βγει ατμός, έτσι ώστε όλα να σιγοβράσουν στο δικό του χυμό) ή καλύψτε με αλουμινόχαρτο. Εάν καλύπτετε το πηλινο με αλουμινόχαρτο,
πιέστε καλά σε όλες τις πλευρές του. Βάλτε σε ένα κρύο φούρνο (αν βάλετε ένα πήλινο δοχείο) και ανάψτε στους 200 βαθμούς. Όταν βράζει το υγρό (για μένα ήταν σε μισή ώρα), μειώστε το στους 180 βαθμούς και σιγοβράστε για μία ώρα. Στη συνέχεια, μειώστε στους 170 βαθμούς και σιγοβράστε για άλλη μία ώρα.
5. Σερβίρετε αυτό το πολύ νόστιμο πιάτο με πουρε και σαλάτα όπως θέλετε.

Καλή Επιτυχία

 

Προηγούμενο άρθροΤυροπιτάκια και σπανακοτυροπιτακια
Επόμενο άρθροΟνειρικό Barbeque: Μαριναρισμένα Μανιτάρια Πλευρώτους Ψητά