Τραβηχτή Σπανακοτυρόπιτα

Σήμερα έφτιαξα ξανά την νόστιμη Τραβηχτή Σπανακοτυρόπιτα μου γεμιστή με τυρί και σπανάκι το φύλλο έχει μήκος περίπου 1 μέτρο και ανοίγεται αποκλειστικά με το χέρι, χωρίς πλάστη, μόνο δύο φύλλα 🤤.

Υλικά

450 γραμμάρια αλεύρι 00
1 μικρή κουταλιά αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Νερό σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 300 ml, το ρυθμίζετε καθώς ζυμώνετε, δεν το μετράω σχεδόν ποτέ.
500 γρ. σπανάκι
200 γρ. φέτα τριμμενη
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
1 ασπράδι αυγού
Λιωμένο βούτυρο και λάδι κατά βούληση
1 κρόκο αυγού για να πασπαλίσετε το φύλλο πριν το ψήσιμο
κορν φλαουερ κατά βούληση

Εκτέλεση

Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ προσθέστε αλάτι μαγιά ανακατέψτε και προσθέστε λίγο λίγο το νερό, ζυμώστε μέχρι να πάρετε μια λεία ζύμη
και χωρίστε σε δύο μέρη, σχηματίστε δύο πεπλατυσμένες μπάλες για να μοιάζουν με δύο μικρά ντόνατς αλείψτε τα με άφθονο λάδι, αυτή
τη φορά χρησιμοποίησα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα αφήνω να ξεκουραστούν για 15 λεπτά
Ξεπαγώνω το σπανάκι σε ένα τηγάνι με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λάδι και αλάτι, μόλις κρυώσει ανακατεύω το σπανάκι με τη φετα,
την παρμεζάνα και το ασπράδι του αυγού,

Βρέχω την επιφάνεια της κουζίνας με τα χέρια μου, τοποθετώ την πρώτη μπάλα ζύμης πάνω της, απλώνω μαλακό βούτυρο και αρχίζω να κάνω μασάζ
στη ζύμη σιγά σιγά, βρέχοντας τα χέρια μου στο λάδι που χρησιμοποιούσα για να αφήσω τις μπάλες να ξεκουραστούν
Τραβάω σιγά σιγά από όλες τις πλευρές, γυρνώντας γύρω γύρω μέχρι να γίνει διάφανη, απλώνω μαλακό βούτυρο σε όλη τη ζύμη, ένα καλό πασπάλισμα από κορν φλαουερ που βοηθάει να στεγνώνει τα υγρά, απλώνω το μισό σπανάκι στην μια πλευρα,

Τραβηχτή Σπανακοτυρόπιτα

το τυλίγω και το βάζω στο ταψί, κάνω το ίδιο με το δεύτερο φύλλο, το αλείφω με χτυπημένο κρόκο αυγού, κόβω την πιτα σε τριγωνα, ψήνω στους 200° περίπου μισή ώρα 💖

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι της Le Meravigliose Ricette di Ana

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

 Ελληνική Σπανακοτυρόπιτα

Σπανακοτυρόπιτα

Για 1 παραλληλόγραμμο ταψί 30×36 εκ

Για το φύλλο
650 γρ κίτρινο αλεύρι για πίτες
300 ml χλιαρό νερό
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ένα ψιλόξυδο από κόκκινο κρασί
0,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο

για τη γέμιση
1.100 γρ σπανάκι πλυμένο καλά
1 μικρό μάτσο τσάρντ ή αποβάθρες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
0,5 ματσάκι άνηθο
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ τυρί φέτα σε κομμάτια
6 κσ ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι, το καθαρίζουμε και το χοντροκόβουμε.
Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας με ελαιόλαδο. Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια και τα πράσα. Μόλις μαλακώσουν και γυαλίσουν, προσθέτουμε το σπανάκι και σωτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε τον άνιθο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ χοντροτρίβουμε τη φέτα, προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε πιπέρι και προσθέτουμε το μίγμα στην κατσαρόλα.

για το φύλλο -φτιάξτε 6 μικρά μπαλάκια για τα 6 φύλλα, που ανοίγετε για την πίτα, βάζετε σε μια λεκάνη, σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε για τουλάχιστον 0,5 ώρα.

Στρώνουμε το πρώτο φύλλο και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε με 2 φύλλα ακόμα.
Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τη γέμιση στο ταψί, ώστε να αποφύγουμε την περίσσεια υγρών.
Καλύπτουμε με το επόμενο φύλλο και το λαδώνουμε.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα και το τελευταίο απο πάνω τα οποία λαδώνουμε επίσης.


Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα και 15΄.

Καλή Επιτυχία!!!

Προηγούμενο άρθροΠροφιτερόλ Οικογενειακό
Επόμενο άρθροΤυροπιτάκια με γιαούρτι