Συστατικά

4 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και επιπλέον
1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσo ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο κιμά
6 μεγάλα καρότα αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα
1 κοτσάνι σέλινο ψιλοκομμένο
4 φλιτζάνια κομμένη σε κύβους κολοκύθα κίτρινη
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
½ – 1 ½ κουταλάκια του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κυμινο
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
νερο
Αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι ξινό τραχανά
Τριμμένο ξύσμα 1 λεμονιού
Στιμένο φρέσκο ​​χυμό ½ – 1 λεμονιού για γεύση
90 γραμμάρια γραβιέρα ή φέτα

Οδηγίες
Σε μία κατσαρόλα, θερμαίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το κρεμμύδι, το πράσο,το καρότο, και το σέλινο. Καλύψτε, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα λαχανικά στο ελαιόλαδο  για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατέψτε το σκόρδο και στη συνέχεια προσθέστε τα κολοκύθια και ανακατέψτε για να τα καλύψετε με ελαιόλαδο.
Προσθέστε τις δύο πάπρικες, το κύμινο και το κουρκούμα, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για ένα λεπτό ή δύο, για να μυρίσουν τα μπαχαρικά.

 

Προσθέστε αρκετό νερό για να φτάσετε περίπου 5 cm πάνω από τα λαχανικά.
Καλύψτε και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, ελέγξτε τη στάθμη του υγρού
και συμπληρώστε το ότι υπάρχουν πάντα 2 εκ. υγρού που καλύπτουν τα λαχανικά. Τα λαχανικά χρειάζονται περίπου 45 λεπτά για να μαγειρευτούν.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και κάντε τα πουρέ με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει μία ομαλή και βελούδινη σούπα. Επιστρέψτε στην φωτιά και προσθέστε 7 εκ νερού. Αφήστε να σιγοβράσει και προσθέστε το τραχανά. Σιγοβράζουμε μέχρι ο τραχανάς να είναι πολύ τρυφερός, περίπου 20 λεπτά, προσθέτοντας περισσότερο υγρό αν απαιτείται για να είναι η σούπας παχιά όπως ο χυλός. Ρίξτε αλάτι, ανακατεύετε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού.
Για να σερβίρετε, τρίψτε γραβιέρας στη συνέχεια ραντίστε με ελαιόλαδο.
Μπορείτε επίσης να τρίψετε φέτα, εξίσου νόστιμο!

Προηγούμενο άρθροΚέικ με Ταχίνι (Ταχινόπητα) :
Επόμενο άρθροΣιροπιαστή Σοκολατόπιτα