Τριγωνικά τυρόψωμα

Δεν έχω λόγια να περιγράψω το άρωμα στην κουζίνα ♨️! Αν δεν το πιστεύετε – ετοιμάστε το και θα πειστείτε 😉

Απαραίτητα Υλικά:

250 ml. γάλα
300 ml. νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κύβο μαγιά
1 αυγό + 1 κρόκος για άλειμμα
4 κ.σ. ελαιόλαδο ή λάδι
2 κ.σ. γιαούρτι με πολύ λίγη διττανθρακικό σόδα
1 κιλό. αλεύρι + για επιπλέον ανακάτεμα
βούτυρο αγελάδας – περίπου 100 g.
τυρί

Εκτέλεση

Σε ένα κατάλληλο μεγάλο μπολ ή κανάτα ανακατεύουμε το φρέσκο ​​γάλα και το νερό.
Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Αφού ενεργοποιηθεί η μαγιά, σχηματίζουμε μια λακκούβα στη μέση του κοσκινισμένου αλευριού.
Βάζουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, προσθέτοντας λίγη μαγειρική σόδα να βράσει και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά τη μαγιά ανακατεύοντας. Προσθέστε λίγο αλάτι.

Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
Χώρισα τη ζύμη σε 6 μπάλες χρησιμοποιώντας τις 4 για το άλειμμα και με τις υπόλοιπες 2 έφτιαξα ένα μικρό ψωμάκι με βούτυρο και αλάτι με σχέδια.

Ανοιξτε κάθε μπάλα σε ένα ορθογώνιο φύλλο. Αλείφουμε γενναιόδωρα με λιωμένο αγελαδινό βούτυρο.
Θρυμματίζουμε το τυρί στο μισό φυλλο. Διπλώστε το φυλλο στην μέση, βάζοντας την πλευρά χωρίς τυρί πάνω από την πλευρά του τυριού. Αλείφουμε ξανά γενναιόδωρα με βούτυρο και στο ένα μισό βάζουμε τριμμένο τυρί.
Διπλώστε με τον ίδιο τρόπο. Κόβουμε διαγώνια με ένα κοφτερό μαχαίρι. Δεν έκοψα μέχρι κάτω. Στις τελευταίες φωτογραφίες έχω δείξει τα βήματα. Αλείφουμε το έτοιμο τυρόψωμο με βούτυρο και το αφήνουμε να φουσκώσει.


Αφού φουσκώσει καλά, το αλείφουμε με κρόκο αυγού και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Καλή απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚέικ λεμόνι🍋
Επόμενο άρθροΚουρκουτόπιτα