“Τσιπόπιτα” μια φανατστική Κυπριακή πίτα

Συστατικά

Για την Ζύμη
1 kg ’00’ αλεύρι (μαλακό αλεύρι)
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 κουταλάκι ξύδι
1,5 φλιτζάνι νερό, περίπου
Για την Γέμιση
250 γρ. light κρεμα γάλακτος
150 γρ. Αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
λίγη κανέλα
Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 ξυλακι κανέλας

ΟΔΗΓΙΕΣ

Βήμα 1 Προετοιμάστε τη ζύμη προσθέτοντας το λάδι και το αλεύρι μαζί και στη συνέχεια τρίβοντας τα δύο μαζί χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας μέχρι το μίγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέστε το ξύδι και το νερό και ζυμώστε για 5 λεπτά ή μέχρι να συνδυαστούν τα πάντα και η ζύμη να είναι μαλακή.
Βήμα 2 Αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Βήμα 3 Εν τω μεταξύ προετοιμάστε το σιρόπι προσθέτοντας τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα σε μια μικρή κατσαρόλλα και μόλις αρχίσει να βράζει, αφήστε το να βράσει για άλλα 3 λεπτά, αφαιρέστε τη από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Βήμα 4 Όταν η ζύμη έχει ξεκουραστεί, διαιρέστε σε 4 ίσα μέρη. Πάρτε το πρώτο και χρησιμοποιώντας ένα πλάστη, ανοίξτε την ζύμη όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε να ανοίξετε το φύλλο ώστε να είναι όσο το δυνατόν λεπτότερο. Μετρήστε 5 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος και απλώστε το στο φύλλο ζύμης. Πασπαλίστε και μερικά αμύγδαλα με κάποια κανέλα.


Βήμα 5 Τυλίξτε το φύλλο ζύμης σφιχτά και τοποθετήστε το σε ένα ταψί δημιουργώντας μια σπείρα. Επαναλάβετε με τα άλλα κομμάτια. Καλύψτε την κορυφή της ζύμης με κάποια κρέμα γάλακτος και τα ψιλοκομμένα καρύδια.

Βήμα 6 Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. Ψήστε για περίπου μία ώρα. Όταν ψηθεί, αφαιρέστε από το φούρνο και ρίξτε το σιρόπι από πάνω. Αφήστε το να απορροφήσει όλο το σιρόπι, ιδανικά όλο το βράδυ.

ΠΗΓΗ: greekfoodalchemist.com

Προηγούμενο άρθροΕνα θρεπτικό φαγητό για ενίσχυση του οργανισμού
Επόμενο άρθροΑφράτη Πάστα με Φρούτα