Τσουρέκια Αφράτα

με λίγη παραλλαγή

Υλικά

1.200 γρ αλεύρι γ ο χ κοσκινισμένο
1 κουπα ζάχαρη
3 αυγα + 1 για αλειμα
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ζάχαρη
18 γρ μαγιά ξερή
1 κούπα ηλιέλαιο
1 κουπα χλιαρό γάλα
1 κουπα χλιαρό νερό
3/4 φάκελο μαχλέπι
2 κουταλιες σουπας βανίλια
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι μαστίχα

Εκτέλεση

Σε μικρό μπολ έβαλα το χλιαρό νερό την κουταλια ζάχαρη και την μαγιά ανακάτεψα πολύ καλά έβαλα λίγο αλεύρι να γίνει χυλός, το άφησα να φουσκώσει.
Κοσκίνισα το αλεύρι σε μεγάλο μπόλ πρόσθεσα την βανίλια, μαχλέπι, μοσχοκάρυδο, μαστίχα, αλάτι.
Σε άλλο μπολ έβαλα την ζάχαρη, λίγο χτυπημένα τα αυγα, το χλιαρό γάλα, λάδι τα χτύπησα πολύ καλά και τα έριξα στο αλεύρι.
Με το χέρι το δούλεψα να πάρει το αλεύρι και να γίνει η ζύμη.
Το σκέπασα και το άφησα να φουσκώσει 1.1/2 ώρα. Φουρνος 180C.


Στο κάτω μέρος του φούρνου έβαλα ένα μπολάκι με νερό, έτσι τσουρέκια, κουλούρια δεν στεγνώνουν στο ψήσιμο!
Πάτησα το ζυμάρι να φύγει ο αέρας και έκοψα κομμάτια να πλάσω τα τσουρέκια
Όταν τελειωσα το πλάσιμο άρχισα να ψήνω αλείβοντας με κρόκο αυγού και λίγο σουσάμι .
Τα έψησα 30 λεπτά.
Έγιναν υπέροχα 7 τσουρέκια .

Effie Tsouras 

Προηγούμενο άρθροΡετρό Κέικ Καραμέλα με Καρύδια
Επόμενο άρθροΡαβανί σε φόρμα του κέικ…τα σιροπιασμένα υγρά γλυκά της Ανατολής.