Τσουρέκι

Καλή Ανάσταση να έχουμε φίλοι μου. Αυτή η συνταγή φτιάχνει ένα μεγάλο λαχταριστό τσουρέκι. Το άρωμα του μαχλέπι και των αμυγδάλων είναι απίθανο… Δείτε πώς μπορείτε να το φτιάξετε:

Υλικά

4,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι νερό χλιαρό
4,5 κουταλάκια του γλυκού ξηρή ενεργή μαγιά
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
Μισό βούτυρο ανάλατο (λιωμένο)
Πρέζα αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη μαστίχα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαχλέπι
1/2 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
2 αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα (ζεστό)
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα αμυγδάλου
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
φέτες αμυγδάλου
Μείγμα αυγών (1 αυγό και παφλασμός γάλα)

Κατευθύνσεις

Ξεκινήστε με 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό και τη δραστική ξηρή μαγιά με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Αφήνουμε να φουσκώσει και να αφρίσει. Αφήνω στην άκρη
Προσθέστε το γάλα και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και βάλτε το σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί το γάλα.
Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε το ζεστό γάλα και το βούτυρο. (Πρέπει να είναι ζεστό, όχι καυτό).
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το εκχύλισμα αμυγδάλου, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι και στη συνέχεια προσθέστε την αφρώδη μαγιά. Κλείστε το μίξερ.

Τώρα με τα χέρια σας ή χρησιμοποιώντας ένα γάντζο ζύμης σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε μέσα το αλεύρι ένα φλιτζάνι τη φορά.
Ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Τώρα αφήστε στην άκρη τη ζύμη να φουσκώσει καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα σε ζεστό μέρος.
Αφήνουμε να φουσκώσει για 4-5 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
Χρησιμοποιώντας το 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο αλείφετε τη ζύμη και τα χέρια σας για να φτιάξετε 3 ίσες μπάλες ζύμης.
Τώρα ανοίξτε κάθε μπάλα σε ένα κορδόνι 25 εκ σε ίσο μέγεθος. Συνδυάστε τα κορδόνια στο πάνω μέρος του τσουρέκι και αρχίστε να το πλέξετε.
Βάλτε τον πάτο κάτω από το τσουρέκι και αφήστε τώρα να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά. Αλείφουμε με μείγμα αυγού και πασπαλίζουμε το φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνετε σε φούρνο στους 190 βαθμούς ή μέχρι να ροδίσουν για περίπου 40-50 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας.

Σερβίρετε ζεστό ή αφήστε το να κρυώσει και καλύψτε με πλαστική μεμβράνη μέχρι την ημέρα που θέλετε να το σερβίρετε!

Συμβουλή:
Όλα τα υλικά σας πρέπει να είναι ζεστά και όχι κρύα ή καυτά διαφορετικά θα σταματήσει η ενεργοποίηση της μαγιάς! !

Καλή Ανάσταση!!!

ΠΗΓΗ: Cook Like a Karpathian

Προηγούμενο άρθροΑπλό αλλά πεντανόστιμο ρύζι με μανιτάρια και σπανάκι!
Επόμενο άρθροΨωμί Σιμιγδαλένιο (100%)