Τσουρέκι με γέμιση κάστανο

Τι θα χρειαστούμε…

Για 3 τσουρέκια
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
75 γρ. νωπή  μαγιά
100 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. γάλα
2 αυγά συν ένα ακόμη για την εξωτερική επάλειψη
1/2 φακελάκι μαχλέπι
1/2 φακελάκι κακουλέ
1 δόση κρέμα κάστανου
300 γρ. λευκή σοκολάτα
100 γρ. κουβερτούρα

Πώς θα το φτιάξουμε…

Σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό που έχουμε προσθέσει 1 κ. γλυκού ζάχαρη και μία κ. σούπας αλεύρι ρίχνουμε την μαγιά. Την ανακατεύουμε να λιώσει, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο μαζί με τα μυρωδικά.
Το μείγμα πρέπει να είναι χλιαρό. Αν είναι ζεστό, περιμένουμε μέχρι να πέσει η θερμοκρασία για να μην καεί η μαγιά. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε μαζί με την μαγιά στο μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο. Λαδώνουμε ένα σκεύος και τοποθετούμε μέσα την ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε 3 ώρες σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.

Όταν αυτό συμβεί, χωρίζουμε την ζύμη σε τρία κομμάτια για τρία τσουρέκια. Κάθε κομμάτι σε δύο μπαλάκια αν κάνουμε την πλεξούδα σταυρωτά ή σε τρία μπαλάκια αν κάνουμε την κλασική πλεξούδα.
Κάθε μπαλάκι το κάνουμε κορδόνι και με τον πλάστη το πατάμε για να γίνει επίπεδο. Στρώνουμε την κρέμα του κάστανου και το διπλώνουμε πρώτα από την μία πλευρά και ύστερα από την άλλη για να κλείσει. Τσιμπάμε την ζύμη μέχρι να κολλήσει και να κλείσει πολύ καλά για να μην χυθεί η κρέμα έξω.

Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν και να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Χτυπάμε ένα αυγό με δύο κ. σούπας νερό και μία πρέζα αλάτι. Μόλις τα τσουρέκια φουσκώσουν, τα αλείφουμε. Περιμένουμε να στεγνώσει το αυγό και τα αλείφουμε άλλη μία φορά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C, αντιστάσεις, για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και λιώνουμε τις δύο σοκολάτες σε μπεν μαρί. Αλείφουμε τα τσουρέκια με την λευκή σοκολάτα και κάνουμε γραμμές με την κουβερτούρα. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και έτοιμα! Αυτό βέβαια είναι μέγα «μασάλι» που λέει κι ο μπαμπάς μου γιατί στην πραγματικότητα το τσακίζουμε αμέσως, με λιωμένη ακόμη την σοκολάτα. Κάτι μου λέει πως κι εσείς θα κάνετε το ίδιο…

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Φωτογραφίες της εκτέλεσης μπορείτε να βρείτε στο cookeatup.com

Προηγούμενο άρθροΚοκκάκια στο σπίτι
Επόμενο άρθροΓιουβαρλάκια Αυγολέμονο με φέτα τριμμένη