Τυροπιτάκια με Σπιτική σφολιάτα

Τι είναι πιο νόστιμο από σπιτική, γεμιστή, σφολιάτα … εξήγησα, με μια εικόνα, κάθε μέρος της διαδικασίας, οπότε δεν θα είναι δύσκολο για εσάς να τα φτιάξετε.

Υλικά

Σφολιάτα:
500 γραμμάρια αλεύρι
250 ml γάλα
1 αυγό
1/3 κύβος μαγιάς
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Γέμιση:
100 γραμμάρια τριμμένο τυρί (κίτρινο ή φέτα)
50 γραμμάρια τυρί κρέμα

… κι επιπλεον:
150 g μαργαρίνης (κατεψυγμένα)
1 κρόκος αυγού
2 κουταλιές της σούπας γάλα
σουσάμι

Παρασκευή:

1. Σε ζεστό γάλα, προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, φουσκώστε τη μαγιά. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι, αυγό και μαγιά. Ζυμώνουμε τη ζύμη, για να φτιάξουμε μια μαλακή δομή και αφήστε για περίπου μία ώρα να φουσκώσει. Απλώστε την φουσκωμένη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε την με πλάστη σε κύκλο πάχους 0,5 cm. Τρίβουμε την παγωμένη μαργαρίνη πάνω από τη ζύμη. Τοποθετήστε ένα ταψάκι μεσαίου μεγέθους στη μέση της ζύμης και κόψτε τη ζύμη σε οκτώ κομμάτια (από το ταψί έως τα άκρα της ζύμης).

2. Στη μέση της ζύμης, όπου ήταν το ταψί, διπλώστε τα κομμένα κομμάτια και σχηματίστε το σχήμα μιας μπάλας ζύμης.

3. Στη συνέχεια, μην περιμένετε να ξεκουραστεί η ζύμη, ανοίξτε ένα φύλλο σε σχήμα ορθογωνίου, όσο το δυνατόν πιο μακρύ και λεπτό. Διπλώστε το φύλο οριζόντια τρεις φορές.

4. Λαμβάνεται μια μακρά, στενή κρούστα ζύμης, η οποία θα πρέπει επίσης να διπλώνεται κάθετα τρεις φορές.

5. Αυτός ο τρόπος αλληλεπικάλυψης, στο τέλος, δίνει το σχήμα ενός κύβου. Καλύψτε τη ζύμη με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε την να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ανοίξτε το σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και λεπτό τετράγωνο. Καλύψτε το ήμισυ της ανεπτυγμένης κρούστας με τυρί κρέμα και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί.

6. Διπλώστε στο άλλο μισό της κρούστας και τυλίξτε ελαφρά με έναν πλάστη, απλώς για να ενώσετε τη ζύμη, όχι για να αραιώσετε την κρούστα. Κόψτε τα τυροπιτακια με ένα κοφτερό μαχαίρι.


7. Τοποθετήστε τα κομμένα τυροπιτάκια σε ένα ταψί πάνω από το χαρτί ψησίματος, καικαλύψτε με ένα μείγμα κρόκων και γάλατος και στη συνέχεια τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Λίγο αλάτι μπορεί να πασπαλιστεί στις επιφάνειες.
Βάλτε το ταψί με τα τυροπιτακια στον καταψύκτη για 15-20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετήστε τα απευθείας από τον καταψύκτη για ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο.
Ψήστε τα για 10-15 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Μην ανοίγετε το φούρνο πριν από δέκα λεπτά. Όταν τα κέικ πάρουν ένα ωραίο, κίτρινο χρώμα, βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν (μην τα καλύψετε) και στη συνέχεια τα σερβίρετε.

Καλή Επιτυχία 

Προηγούμενο άρθροΦοντανάκια Αμυγδάλου
Επόμενο άρθροΑρακάς λαδερός κοκκινιστός!!!