Τυρόπιτα ή νερομπούρεκο

Υλικά

500γρ φύλλο κρούστας
4 αυγά
250γρ γιαούρτι (έβαλα στραγγιστό 2%)
200γρ νερό + 1/2 κουταλιά γλυκού baking powder (ή υγρή σόδα)
100ml ελαιόλαδο (και λίγο στον πάτο)
300γρ φέτα Καλαβρύτων, τρίμμα
αλάτι, στη γεύση σας

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Χτυπήστε σε μπολ τα αυγά, το γιαούρτι, το νερό, το λάδι & το baking powder. Προσθέστε το τρίμμα τυριού και ανακατέψτε. Αλατίστε ανάλογα με το τυρί και το γούστο σας. Μπορείτε να προσθέσετε μαύρο πιπέρι, αν η φέτα δεν είναι πολύ πικάντικη ή 2 κουταλιές φρέσκο κρεμμυδάκι κια 2 κουταλιά άνιθο ψιλοκομμένα.
Λαδώστε ένα πυρέξ ή ταψί, με βαθειά τοιχώματα, χωρητικότητας 1,5-2 λίτρα. Απλώστε δύο φύλλα στον πάτο, διπλώνοντας τα στη μέση. Τσαλακώστε ένα ενα όλα τα φύλλα -εκτός από ένα που θα μπει σαν σκέπασμα- και βουτήξτε τα στο χυλό. Μην τα πιέζετε πολύ αλλά να τα στριφογυρνάτε στο μίγμα ώστε να φυλακίζει τρίμματα φέτας. Ακουμπήστε κάθε βρεγμένη μπαλίτσα, τη μία δίπλα στην άλλη μέχρι να γεμίσετε το πυρέξ.

Αν έχετε κι άλλο φύλλο, τότε το απλώνετε πάνω στα υπόλοιπα φύλλα. Αδειάστε το χυλό, αν περίσσεψε, πάνω στη πίτα.
Σκεπάστε με το φύλλο που έχετε κρατήσει. Στο βίντεο χτύπησα κι άλλο αυγό με μια κουταλιά γιαούρτι και το άλειψα. Δεν είναι απαραίτητο, αν έχει περισσέψει λίγος χυλός. Αντί να τον ρίξετε μέσα στην πίτα, κρατείστε τον και απλώστε τον πάνω στο φύλλο της κορυφής.
Τρυπήστε με μαχαίρι, χαράζοντας τα καμμάτια. Πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήστε στη χαμηλή θέση του φούρνου για 20λεπτά μέχρι να ροδίσει. 

Καλή Απόλαυση

Recipe by Βίκυ Κουμάντου, Photo by Πετρινα Μπαρδανη 

Προηγούμενο άρθροΨωμακιά μπριός …. αεράτα σαν σύννεφο
Επόμενο άρθροΜεθυσμένα βυσσινα…. απογείωσε το τραπέζι σου