Δείτε Επίσης: Απλή και γρήγορη σπιτική τούρτα ψυγείου | Τα Σπιτικά Ροξάκια

Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο

Υλικά συνταγής

για το φύλλο
500γρ. αλεύρι περίπου
λίγο αλάτι
1κ.σ. ελαιόλαδο
1κ.σ. ξύδι
νισεστές όσο χρειαστεί
νερό όσο πάρει να γίνει η ζύμη ούτε πολλή μαλακή ούτε σκληρή
100γρ. περίπου μαργαρίνη σχεδόν λιωμένη
για τη γέμιση
500γρ. λευκό τυρί ή φέτα απαλής και ήπιας γεύσης
1-2 αυγά
πιπέρι
1 κ.σ. ρίγανη (ή άλλο μυρωδικό ή μπαχαρικό της αρεσκείας σας)

Διαδικασία συνταγής

Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νισεστέ και τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας θέλουμε να γίνει εύπλαστη, αλλά όχι πολύ μαλακή.
Ζυμώνουμε καλά. Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι μας βάζουμε λίγο νισεστέ από πάνω και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί 45 λεπτά με 1 ώρα. Στη συνέχεια πιάνουμε τη ζύμη, τη ζυμώνουμε ελαφρώς και την κόβουμε σε δύο μπάλες.

Έπειτα ανοίγουμε την μία μπάλα σε φύλλο απλώνοντας νισεστέ στην επιφάνεια εργασίας και πάνω στο ζυμάρι. Αφού ανοίξουμε το φύλλο, κόβουμε με μαχαίρι προσεκτικά ένα κομμάτι στο μέγεθος ενός πιάτου του κυρίως. Αλείφουμε το υπόλοιπο φύλλο με μαργαρίνη και χωρίζουμε σε κομμάτια που θα έχουν περίπου μέγεθος 10×15 εκατοστά. Βάζουμε σε πιάτο τα βουτυρωμένα κομμάτια, το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο και καλύπτουμε με το φύλλο που δεν βουτυρώσαμε. Προσέχουμε να τυλίξουμε τα φύλλα και από κάτω. Βάζουμε το πακέτο με τα φύλλα στο ψυγείο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης. Μόλις τελειώσουμε και με το δεύτερο κομμάτι, βάζουμε το δεύτερο πακέτο φύλλα που φτιάξαμε στο ψυγείο και βγάζουμε τα προηγούμενα από το ψυγείο. Παίρνουμε το πακέτο φύλλα και το ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το φύλλο. Προαιρετικά, λαδώνουμε λίγο το φύλλο από πάνω.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Τρίβουμε το λευκό τυρί. Σπάμε το αυγό και το χτυπάμε ελαφρά με πιρούνι. Προσθέτουμε το αυγό, το πιπέρι και την ρίγανη (αν χρησιμοποιούμε) στο τυρί και ανακατεύουμε. Απλώνουμε την γέμιση στο φύλλο.

Βγάζουμε από το ψυγείο το δεύτερο πακέτο φύλλα και το ανοίγουμε και αυτό σε ένα φύλλο. Καλύπτουμε τη γέμιση και τυλίγουμε περιμετρικά τα δύο φύλλα ώστε να κλείσουμε την πίτα. Βουτυρώνουμε από πάνω και κόβουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Όταν ροδίσει ελέγχουμε από κάτω την πίτα και αν θέλει κι άλλο ψήσιμο την ακουμπάμε κάτω κάτω στον φούρνο.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε 2 φύλλα, 2 φορές όμως κατά το ψήσιμο χωρίζονται τα φύλλα που βουτυρώσαμε και βάλαμε το ένα πάνω στο άλλο κι έτσι έχουμε πολύ τραγανό αποτέλεσμα και πολλά φύλλα χωρίς να χρειαστεί να τα ανοίξουμε ένα-ένα.

Δείτε Επίσης: Απλή και γρήγορη σπιτική τούρτα ψυγείου | Τα Σπιτικά Ροξάκια
Προηγούμενο άρθροΜοσχάρι με κριθαράκι
Επόμενο άρθροΑπλό, ζουμερό κέικ με καρύδι