Τυρόπιτες & Κιμαδόπιτες

Συνταγή από τη Mari Glasgow

Η συνταγή για την παρασκευή τυροπιτάκια με ζύμη κουρού είναι τόσο εύκολη και κατάλληλη για την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και για όλη την ώρα. Μπορούμε να φτιάξουμε με τη ζύμη κουρού Νιστισίμα ή Άρτισμα πιτάκια.
Σήμερα έφτιαξα μερικές κιμαδοπίτες / με κιμά σόγιας και μερικές κλασικές τυρόπιτες !!

Υλικά :

Για Νιστίσιμο:

****************************************
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml ελαιόλαδου
360 ml χλιαρού νερού
3 κουταλάκια του γλυκού ξύδι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για κιμαδοπίτες
************************
500 γραμμάρια κιμά σόγιας
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1/2 φλιτζάνι γάλα σόγιας
Καρύκευμα με μαϊντανό / μαύρο πιπέρι / νιφάδες τσίλι / κύμινο / και αλάτι για γεύση.

Για τα Τιροπιτάκια

************************

400 γρ φέτα, θρυμματισμένο
100 g κίτρινο τυρί, τριμμένο
1-2 αυγά
Λίγο ψιλοκομμένο μέντα ή άνηθο (προαιρετικά)
Μαύρο πιπέρι και αλάτι για γεύση

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
****************************

1- Βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά και τρίβουμε τα υλικά έτσι ώστε να γίνονται σαν ψίχουλα. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα. Με αυτόν τον τρόπο η ζύμη θα γίνει πιο τραγανή.
2- Στη συνέχεια προσθέστε λίγο νερό, ανακατέψτε και ζυμώστε, μέχρι να μαλακώσει η ζύμη, χωρίς να κολλήσει. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
3- Προετοιμάστε τα γεμίσματα που σας αρέσουν.
4- Πάρτε λίγη ζύμη, αρκετή για να χωρέσει στη χούφτα μας. Ανοίξτε το σε στρογγυλό σχήμα με διάμετρο 12-15 cm, ανάλογα με το πόσο μεγάλη θέλετε η πίτα και την γεμίζετε με το γέμισμα της αρεσκείας σας. Βουρτσίστε με μείγμα 2 κσ νερού και αυγών και πασπαλίστε με σουσάμι.
5-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Κελσίου για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Απολαύστε με ένα φλιτζάνι γάλα, καφέ ☕ ή τσάι 🍵 !!

——————————————-

Παρακάτω έχω δύο εκδόσεις ζύμης ΚΟΥΡΟΥ

1η έκδοση 
Βασική ζύμη Κουρού

*********************
Συστατικά:

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
550g κρύο βούτυρο ή μαργαρίνη, κομμένα σε κύβους
250ml χλιαρό γάλα
8 g στιγμιαίας ξηρής μαγιάς
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ζάχαρη, ψιλοκομμένη

Επιπλεον
1-2 κρόκος αυγού, χτυπημένος
Μερικοί σπόροι σουσαμιού

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
************************

1-Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπεικιν και το αλάτι. Κάντε μια τρύπα στη μέση και προσθέστε το
κρύο βούτυρο σε μικρούς κύβους.
Ανακατέψτε σε μια ζύμη χρησιμοποιώντας τα χέρια σας και τρίψτε τα υλικά έτσι ώστε να γίνουν σαν ψίχουλα.
Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα. Με αυτόν τον τρόπο η ζύμη θα γίνει πιο τραγανή.

2- Εν τω μεταξύ διαλύστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο γάλα και αφήστε το να καλυφθεί για 10′-15 ‘για ενεργοποίηση.
3- Στη συνέχεια μεταφέρετε το μείγμα γάλακτος και ζύμης στο μείγμα αλευριού. Ζυμώνουμε καλά και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα, καλύπτοντας με μεμβράνη.
4-Πάρτε μικρά κομμάτια της ζύμης και ανοιξτε σε ζύμη πάχους 1cm. Προσθέστε την γέμιση της επιλογής σας και
διπλώστε, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας για να τα κλείσετε. Τοποθετήστε σε ένα ταψί επενδεδυμένο με περγαμηνή,
βουρτσίζετε με τους κρόκους των αυγών και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° C για 30 ′.

2η έκδοση 
Κουρού με γιαούρτι και ελαιόλαδο!

***************************
Κάνει περίπου 25/12 cm στρογγυλές πίτες.
500-550 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
200γρ. γιαούρτι
200 ml ελαιόλαδο (κατά προτίμηση έξτρα παρθένο)
1 αυγό
Επιπλεον
Μείγμα 1 κσ νερού και αυγών και σουσαμι

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
************************

1- Χτυπήστε ελαφρά το γιαούρτι με το αυγό μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέστε ελαιόλαδο και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να αναμειχθεί πλήρως.
2- Ανακατέψτε περίπου το μισό αλεύρι και στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο σταδιακά με το χέρι.
Εάν αισθάνεται αρκετά σκληρό, ίσως να μην χρειάζεται να προσθέσετε όλο το αλεύρι, ή εάν εξακολουθεί να κολλάει στα χέρια, οποτε πρέπει να προσθέσετε λίγο περισσότερο αλεύρι. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
3-Ανοίξτε όσο πιο λεπτό μπορείτε. Δεν χρειάζεται να αλευρώσετε την επιφάνεια, η ζύμη είναι αρκετά λιπαρή ώστε να μην κολλάει.
4-Κόψτε σε περίπου 12 εκατοστά στρογγυλά, επάνω με 1 κουταλιά της σούπας γέμισης της επιλογής σας, διπλώστε στην μέση, βρεγμένο στην άκρη και σφραγίστε πιέζοντας ή πιέζοντας προς τα κάτω με ένα πιρούνι. Χρησιμοποιήστε το μειγμα αυγών και τα πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
5-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου. 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Εξαρτάται από το φούρνο σας.

Η κλασική γέμιση είναι:
400g φέτα
100 γρ. Κίτρινο πικάντικο τυρί (προαιρετικά)
1 αυγό, μαύρο πιπέρι και
ψιλοκομμένο άνηθο ή μέντα.

Τρώγονται ζεστά ή κρύα, γι ‘αυτό είναι το καλύτερο σνακ για τη δουλειά μας.
Ευχαριστώ 😊

Περισσότερες φωτό εδώ
Follow & share on Instagram

 Follow & Subscribe on YouTube channel
Greek Style Food by Mari Glasgow
Προηγούμενο άρθροΗ Σοκολατίνα του Ζαχαροπλάστη….Χωρίς Βούτυρο
Επόμενο άρθροΨητές, τηγανιτές πιπεριές με σάλτσα ντομάτας…συνταγή από ουζερί στην Ξάνθη