Σιροπιαστή Κρέμα με φύλλο

Μια πίτα που παραδοσιακά την εφτιαχνε η γιαγια μου. Υπάρχουν πολλές συνταγές για αυτήν την πίτα, κάθε νοικοκυρά της δίνει τη δική της σφραγίδα, έτσι η υφή και η γεύση αλλάζουν.
Αυτό που είναι απαραίτητο για αυτόν τον τύπο πίτας είναι ότι είναι τρυφερή, αφράτη,
που λιώνει στο στόμα σας σαν κρέμα. Ελπίζω να σας αρέσει επίσης 🙂
Χρησιμοποίησα έτοιμα φύλλα σήμερα και μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά αν θέλετε.

Υλικά

5- 6 φύλλα φύλλα πίτας
2 αυγά, μεγάλα
100 g ζάχαρης (50 για ασπράδια αυγού, 50 για κρόκους αυγού)
500 ml γάλακτος
50 g ζάχαρης
80 γραμμάρια σιμιγδάλι
3 κουταλιές της σούπας τυρι κρέμα μασκαρπονε ή λιγότερο συχνά γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
εκχύλισμα βανίλιας 

Για το σιρόπι
1 μεγάλο φλιτζάνι ζάχαρη
1 μεγάλο φλιτζάνι νερό
βανίλια
Χρειάζεστε ακόμη περίπου 40 γραμμάρια βουτύρου για να πασπαλίσετε τα φύλλα (50 γραμμάρια συνολικά για ολόκληρο το κέικ)

Ταψί με διάμετρο 28 cm

Εκτέλεση

Ρίχνω σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και την ζάχαρη. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια ξεχωρίζουμε τα αυγά σε κρόκου και ασπράδια σε δύο διαφορετικά μπολ. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν και ρίχνουμε μέσα 50 γραμμάρια ζάχαρη σταδιακά και χτυπάμε όλα μαζί να γίνουν μαρέγκα. Συνεχίζουμε και χτυπάμε τους κρόκους με άλλα 50 γρ ζαχαρη μέχρι να πάρουμε ένα ωχροκίτρινο κρεμώδες μείγμα.
Προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων μέσα στη μαρέγκα και τα χτυπάμε με το μίξερ όλα μαζί. Στο τέλος ανακατεύουμε το μείγμα με μία μαριζ και το αφήνουμε στην άκρη. Στο κατσαρολάκι που ειναι στην φωτιά ρίχνουμε μερικές σταγόνες βανιλια και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και να αρχίζει να πηζει το μειγμα σε μία κρέμα. Ρίχνουμε μέσα στην κρέμα μία κουταλιά λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το προηγούμενο μείγμα μέσα στην κρέμα και το ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθεί στο τέλος να πάρουμε μία ωραία κρέμα.

Μόλις είχε ολοκληρωθεί η κρέμα ρίχνουμε και το γιαούρτι ή τυρι μασκαρπονε και ανακατεύουμε για τελευταία φορά και αφήνουμε στην άκρη.

Στο ταψάκι μας στρώνουμε τα δυο πρώτα φύλλα τα οποία κρέμονται έξω από τα πλαινα του.

Συνεχίζουμε και στρώνουμε τα επόμενα δύο φύλλα όπως βλέπετε στη φωτογραφία και βουτυρώνουμε. Στρώνουμε το φύλλο στο κέντρο του ταψιού και βουτυρώνουμε.

Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί και σκεπάζουμε με τα περιφερειακά φύλλα.


Βουτυρώνουμε και στρώνουμε από πάνω άλλα δύο φύλλα. Τακτοποιούμε τα φύλλα σπρώχνοντας τα με μία μαριζ μεσα στην πιτα γυρω γυρω. Χαράζουμε ελαφρώς την πίτα από πάνω.

Ψήνουμε στους 180 C για 25 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι με τον κλασικό τρόπο .
Η πίτα είναι έτοιμη όταν φουσκώσει το κέντρο και ψήστε για άλλα 5 λεπτά. Ρίξτε το μισο καυτό σιρόπι πάνω στην πίτα και αφήστε για λίγο.

Κόψτε την πίτα με ένα μαχαίρι και ρίχνετε το υπόλοιπο σιρόπι

Αφήστε να κρυώσει και σερβίρετε

Find More delicious Recipes here

 

Προηγούμενο άρθροΠατατοσαλάτα της Μερακλούς
Επόμενο άρθροΤα καλύτερα Γεμιστά Αμυγδαλωτά