Υγρό Κέικ με Φρούτα

Συστατικά

Απλό αλεύρι: 228g ή 1 και 3/4 φλιτζάνια
Μικτό μπαχαρικό: 1 κουταλάκι του γλυκού (Όλα τα μπαχαρικά που έχω χρησιμοποιήσει είναι μοσχοκάρυδο σε σκόνη, κάρδαμο, γαρίφαλα, ξηρό τζίντζερ.)
Σκόνη κανέλας: 1 κουταλάκι του γλυκού
Μπεικιν παουντερ: 1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι: 1/2 κουτ
Αυγά (μέτρια): 3
Εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικό): 1 κουταλάκι του γλυκού
Μαλακή σκούρα ή ανοιχτόχρωμη ζάχαρη: 100g ή 1/2 φλιτζάνι
μελάσα / εάν δεν έχετε μελάσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη ζάχαρη: 3 κουταλιές της σούπας
Βούτυρο: 226g ή 2 μπαστούνια ή 1 φλιτζάνι
Αποξηραμένα φρούτα: 600-700g (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς της
επιλογής σας και να επιλέξετε ζαχαρωμένες φλούδες ή κεράσια ή ξηρούς καρπούς
ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ξύσμα 1 Πορτοκαλιού
Νερό: 180ml ή 3/4 φλιτζάνι

Για Επάλειψη αναμίξτε
1 κσ μαρμαλάδα + 1 κσ ζεστό νερό

Πώς να φτιάξετε υγρό κέικ φρούτων

Μπορούμε να φτιάξουμε το υγρό κέικ φρούτων σε 3 απλά βήματα.
Βήμα 1. Βράζουμε τα ξηρά φρούτα
Σε μια μεσαία κατσαρόλα, αναμείξτε το βούτυρο με τις σταφίδες(175-200γρ), τα κρανμπερυ 200 γρ, τη μαύρη ζάχαρη, τη μελάσα και το νερό και βράστε.
Σιγοβράστε σε μέτρια υψηλή θερμοκρασία για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.


Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να παραμείνει για 45 λεπτά ή μέχρι να κρυώσει.

Βήμα 2. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα συστατικά
Προσθέστε μέσα στην κατσαρόλα με τα βρασμένα φρούτα τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα, μετα ρίξτε τα αυγά (ελαφρά χτυπημένα) και το εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά) και τα χοτροκομένα καρύδια και ανακατεψτε.


Προσθέστε μετά το μείγμα αλευριού που είναι αλεύρι + μπεικιν + αλάτι + μπαχαρικά αλεσμένα + ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Δεν έχω προσθέσει τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού στο μείγμα βράσης γιατί πρέπει να διατηρήσουμε τη φρέσκια μυρωδιά αυτά τα μπαχαρικά και το λεμόνι και το πορτοκάλι.

Η γεύση ενός κέικ φρούτων είναι κυρίως το άρωμα αυτού του κέικ 🙂
Ανακατέψτε τα πάντα μαζί, μέχρι να ενσωματωθούν όλα καλά.

Βήμα 3. Ψήστε το κέικ φρούτων
Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος 20-22 εκ και χτυπήστε την φόρμα να κατσει καλά και ισιώστε από πάνω.

Ψήνουμε στο κέντρο του φούρνου 160 βαθμούς για περίπου 75-85 λεπτά, έως ότου βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρή στο κέντρο.


Η μεγάλυτερη φόρμα ψησίματος (22 εκ) θα πάρει λίγο λιγότερο χρόνο ψησίματος.
Αφαιρέστε το κέικ από την φόρμα και αλειψτε με το μείγμα επάλλειψης και αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς.
Ξετυλίξτε το κέικ και μεταφέρετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Αυτό το κέικ
φρούτων είναι καλύτερο να σερβιριστεί την επόμενη μέρα. Η γεύση και η υφή του κέικ βελτιώνεται πολύ με αυτόν τον καιρό.

Subscribe to recipe’s youtube channel here

Προηγούμενο άρθροΜίνι πιτσάκια…τα λατρεύουν όλοι
Επόμενο άρθροΜελοκούλουρο με σοκολάτα