Φασολάδα με μπαχαρικά και πορτοκάλι

Συστατικά

400 γρ λευκά ξηρά φασόλια ξερά
2 Καρότα, κομμένα κομμένα σε φέτες
2 μικρά κοτσάνια Σέλινο, κομμένο στη μέση κατά μήκος και κομμένο σε φέτες
2 Κίτρινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
400 γρ ντομάτες σε κύβους, σε κονσέρβα
1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
80 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
1 πορτοκάλι, φλούδα
2 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο
4 κουταλιές φρέσκο ​​μαϊντανό, χοντροκομμένο
2 φύλλα δάφνης
½ κουταλάκι του γλυκού All-Spice, αλεσμένο
Νερό, ζεστό
2 κουταλάκια του γλυκού Θαλασσινό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Οδηγίες

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάστε τα φασόλια σε νερό. Πλύνετε καλά και κρατήστε το στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 50 ml λάδι και ζεσταίνουμε για ένα λεπτό.
Προσθέστε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο και σοτάρετε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ενώ ανακατεύετε συχνά.

Στο τέλος προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να μυρίσει. Προσθέτουμε τα φασόλια σοτάροντας για 2 λεπτά ακόμη, ενώ τα ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν καλά με το λάδι.
Προσθέστε τις ντομάτες, την φλουδα πορτοκαλιού, τα φύλλα δάφνης, τα μπαχαρικά και αρκετό νερό για να τα καλύψετε και να είναι 5 εκατοστά πάνω από το επίπεδο. Αφήνουμε να βράσει και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει για 1 ώρα και 45 λεπτά με κλειστό το καπάκι. Απομακρύνετε τυχόν αφροί που δημιουργούνται στο επάνω μέρος και εάν χρειάζεται προσθέστε περισσότερο νερό.

10 λεπτά πριν από το τέλος και με την προϋπόθεση ότι τα φασόλια είναι καλά μαγειρεμένα και έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το μπαχαρικό, 3 κουταλιές μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 15 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις ενώ αφαιρούμε και πετάμε τη φλούδα πορτοκαλιού και τα φύλλα δαφωης. Περιχύστε με τα υπόλοιπα 30 ml ελαιόλαδου, προσθέστε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό και σερβίρετε με ψωμί του χωριού, γαύρο και φρέσκα κρεμμύδια.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΠουτίγκα με Κανταΐφι
Επόμενο άρθροΣφολιάτα με κρέμα βανίλιας