Φρεσκοψημένο μπριός με πορτοκάλι

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΠΡΙΟΣ με χυμό πορτοκαλιού αντί για νερό … 😋😋😋 … εξαιρετικό και πολύ απαλό … 😉😉😉 …

Υλίκα για ½ κιλό ζύμη.

Για τη ζύμη μπριός:
• 300 γρ αλεύρι μανιτόμπα
• 200 γρ αλεύρι ’00
• 120 γρ ζάχαρη
• 250 ml νερό (αντικαταστάθηκε με χυμό πορτοκαλιού)
• 120 ml σπορέλαιο
• 2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά μπύρας (12 g φρέσκια μαγιά μπύρας)
• 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Για το μείγμα γεύσης:
• 1 λοβό βανίλιας ή 1 κουταλιά της σούπας καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
• 1 κουταλάκι του γλυκού σκούρο ρούμι
• 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ελατίσιο (προαιρετικά)

Πώς να φτιάξετε το Brioche

• Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τa ξύσματα, τη βανίλια, το μέλι και το ρούμι. Ανακατεψτε καλά μαζί.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες. Αυτο είναι απαραίτητο για να δώσετε στα μπρισκάκια σας ένα υπέροχο άρωμα.

• Ετοιμάζουμε τη μαγιά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα 50 γρ αλεύρι από το σύνολο των δύο αλεύρων ανακατεμένα, τη μαγιά και 45 γρ νερό από το σύνολο, μέχρι να προκύψει ένα κρεμώδες και συμπαγές μείγμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι να τριπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε στη μαγιά το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη και το υπόλοιπο νερό.

• Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα και μετά προσθέτουμε το μείγμα των αρωμάτων. Ζυμώνουμε με το σύρμα κ για δυο λεπτά, όσο κολλάει η ζύμη στο φύλλο και γίνεται συμπαγής. Προσθέτουμε το λάδι με τις κουταλιές, λίγο-λίγο.
Ριξτε το μετα σε ψιλη ροη(χορδή), θα είναι πολύ απλό και επίσης αρκετά γρήγορο. Η ζύμη μπριός χωρίς βούτυρο είναι έτοιμη όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ, είναι λεία και συμπαγής, θα πάρει περίπου 5 λεπτά.

• Λαδώστε την επιφάνεια ενός μπολ σχηματίστε μια μπάλα και τοποθετήστε στο μπολ. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε να φουσκώσει στο φούρνο σβηστό που έχετε ήδη ενεργοποιήσει στους 50° σε θερμοκρασία 26° – 28° για περίπου 3 – 4 ώρες.
Ο χρόνος για να τριπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 6 κομμάτια των 75 γρ.

Πώς να σχηματίσετε στρογγυλά μπριός. Ισιώστε το κομμάτι της ζύμης σαν πίτσα και τυλίξτε το σαν λουκάνικο. Τυλίξτε το λουκάνικο από τις απέναντι άκρες.

• Κλείστε τα πλαϊνά και με την παλάμη του χεριού σας κάντε την μπάλα στην επιφάνεια εργασίας  λειάνοντας την επιφάνεια. Αυτές οι επεμβάσεις πρέπει να γίνονται απολύτως ΧΩΡΙΣ αλεύρι.
Είναι πολύ εύκολο, η ζύμη είναι πολύ συμπαγής και ελαστική και δεν θα χρειαστεί καθόλου!
Όταν σχηματίσετε όλες τις μπάλες, τις τοποθετείτε σε ένα ταψί που έχετε στρώσει προηγουμένως με χαρτί ψησίματος, σε απόσταση 4 – 5 εκ. το ένα από το άλλο. Αφήνουμε να φουσκώσουν στο φούρνο σβηστό, σε θερμοκρασία 26° – 28° για 1μιση ώρα περίπου, ο χρόνος να διπλασιαστούν σε όγκο τα μπριός.
Σε αυτό το σημείο μπορείτε να αλείψετε με κρόκο αυγού και γάλα ή απλά με νερό και να πασπαλίσετε με κρυσταλλική ζάχαρη ή ζαχαροκάλαμο.

• Ψήνουμε σε προθερμασμένο στατικό φούρνο στους 180° για 12′ – 15′ μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Maurizio Madiga Di Gangi

Προηγούμενο άρθροΧταπόδι μπεκρής μεζές
Επόμενο άρθροΜοσχάρι Κοκκινιστό: Ένα Πιάτο Γεμάτο Αρώματα και Γεύσεις