Χειροποίητο Προφιτερόλ

Συνταγή της Mari Glasgow

Υλικά για 10-12 μερίδες
**************

Για τη ζύμη choux:
**********************
150 ml γάλα
100 ml νερό
100 γρ βούτυρο ανάλατο
150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
4-5 αυγά
Μια πρέζα αλάτι
Μια καλή πρέζα ζάχαρη

Για την κρέμα ζαχαροπλαστείου:
**************************
500 γρ γάλα
100 γρ σαντιγί
180 γρ ζάχαρη
60 γρ κορν φλάουρ
4 κρόκοι αυγών
50 γρ ανάλατο βούτυρο
Βανίλια
Πρέζα αλάτι

Για τη σάλτσα σοκολάτας:
*************************
600 γρ γάλα
90 γρ ζάχαρη
30 γρ κορν φλάουρ
15 γρ κακάο σε σκόνη
200 γρ μαύρη σοκολάτα
50 γρ ανάλατο βούτυρο
40 γρ μέλι (2 κ.σ.)
Βανίλια

Για το γαρνίρισμα:
****************
500 γρ σαντιγί
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη, προαιρετικά
(Προτιμώ όχι άλλη ζάχαρη)
Βανίλια και μερικές ψητές φέτες αμύγδαλου

Εκτέλεση:
*****************************

1- Βάζετε μια αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια/υψηλή φωτιά με 400 γρ γάλα και ζάχαρη. Μην το βάζετε να βράσει. Στο μεταξύ πάρτε ένα μπολ. Ρίχνουμε τα 100 γρ σαντιγί, 100 γρ γάλα κρύο, τους κρόκους και το κορν
φλάουρ. Χτυπάμε καλά να διαλυθεί το κορν φλάουρ. Βγάζουμε από το ζεστό γάλα 1 φλιτζάνι και προσθέτουμε ανακατεύοντας στο κρύο μείγμα των αυγών. Μετά από όλο αυτό το μείγμα περιχύνουμε με το ζεστό γάλα.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να βγουν οι βολβοί στην επιφάνεια για 1-2 λεπτά και να ψηθεί καλά το κορν φλάουρ. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε τη βανίλια και το βούτυρο. Ανακατέψτε καλά. Καλύψτε από πάνω με μια πλαστική μεμβράνη. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς.

2- Πάρτε άλλη μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα το γάλα, τη ζάχαρη, τη σκόνη κακάο, το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε
καλά και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέστε την ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα, το βούτυρο, τη βανίλια και το μέλι.
Συνεχίστε το χτύπημα για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει η σάλτσα σοκολάτας. Σκεπάζουμε από πάνω με μεμβράνη και
το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς.

3- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C, μετά βουτυρώνουμε και στρώνουμε ένα μεγάλο φύλλο μπισκότων,
αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.
Όταν λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μονομιάς και το χτυπάμε με μια ξύλινη κουτάλα
μέχρι να ενωθεί το μείγμα και να γίνει μια ζύμη.
Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να εξατμιστεί το νερό για μερικά δευτερόλεπτα ακόμη. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει ζεστό (χρησιμοποιήστε τον ηλεκτρικό αναδευτήρα για επιπλέον.)
Προσθέστε 1 αυγό κάθε φορά. Μέχρι να γίνει το μείγμα όσο ρευστό χρειάζεται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4 αυγά ή 5 αυγά, ανάλογα με τον χρόνο ψησίματος του αλευριού.
Φτιάξτε τις μπάλες ζαχαροπλαστικής σας χρησιμοποιώντας 2 μικρά κουταλάκια του γλυκού ή ένα πλαστικό ζαχαροπλαστικής.

4- Ψήστε τη ζύμη choux σε μια σταθερή θερμοκρασία 190C/ 375 F, για 35-45 λεπτά, για τέλεια αρτοσκευάσματα choux, μέχρι να ροδίσουν, να γίνουν τραγανά εξωτερικά και να είναι κούφια σαν μπάλα πινγκ πονγκ. ΜΗΝ τα βγάλετε πολύ νωρίς, γιατί το εσωτερικό θα είναι ακόμα υγρό. Εάν δεν είστε σίγουροι, αφαιρέστε μόνο ΕΝΑ ψωμάκι και ανοίξτε το και δείτε μόνοι σας. Εξαρτάται πάντα από τον φούρνο σου! Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια γεμίζουμε τα ζυμαρικά με κρέμα ζαχαροπλαστείου.
5- Ας συναρμολογήσουμε το προφιτερόλ σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέστε με τη σειρά τη σαντιγί, το γεμισμένο choux, τη σάλτσα σοκολάτας και τις φέτες αμύγδαλου καβουρδισμένου. Πηγαίνετε έτσι μέχρι να τελειώσετε όλα τα υλικά. Γαρνίρουμε από πάνω με σαντιγί και φέτες αμύγδαλου!
Το βάζετε στο ψυγείο και σερβίρετε όπως θέλετε! !!

Καλή Απόλαυση:)

Ακολουθήστε στο Facebook
Ακολουθήστε στο Instagram 

Προηγούμενο άρθροΠιπεριές με τυρί φέτα και ελαιόλαδο
Επόμενο άρθροΣυνταγή Ρολάκια Μπανάνας