Χοιρινός λαιμός στη γάστρα, γεμιστός

Η Συνταγή είναι της Chef Nana Savvatianou

Τι θα χρειαστούμε…

2 κιλά χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο
1 κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια
2 κόκκινες πιπεριές
150 γρ. μπέικον
250 γρ. έμενταλ

Για την πάστα μπαχαρικών
1 κ. σούπας πάπρικα
1 κ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 κ. γλυκού τσίλι
1 κ. γλυκού πιπέρι
3 κ. γλυκού αλάτι
3 κ. σούπας χυμό λεμονιού
2+2 κ. σούπας ελαιόλαδο

Πώς θα το φτιάξουμε…

Ετοιμάζουμε την πάστα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με τις 2 κ. σούπας ελαιόλαδο.

Κόβουμε το λαιμό σε φέτες αλλά όχι μέχρι κάτω. Κρατάμε λίγη πάστα και με την υπόλοιπη αλείφουμε παντού το κρέας. Το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες.
Κόβουμε και τις πιπεριές.
Ανάμεσα σε κάθε φέτα από το κρέας, τοποθετούμε ροδέλες κρεμμύδια και πιπεριές, μπέικον και έμενταλ.
Δένουμε το κρέας με σπάγκο.

Προσθέτουμε στην πάστα τις άλλες 2 κ. σούπας για να αραιώσει λίγο. Αλείφουμε με την πάστα τον πάτο της γάστρας και από πάνω βάζουμε το κρέας.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες σε μεγάλα κομμάτια. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και κάρυ. Τις τοποθετούμε γύρω από το κρέας.
Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C στις αντιστάσεις για 2.30 ώρες. Το τελευταίο μισάωρο τσεκάρουμε αν έχει πάρει χρώμα και αν όχι, τότε συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το καπάκι.

Προσοχή στο νερό! Δεν βάζουμε πολύ νερό για να βγει το ζουμάκι χυλωμένο και νόστιμο. Βέβαια επειδή ο κάθε φούρνος διαφέρει, αν χρειαστεί,
τότε μόνο προσθέτουμε λίγο ακόμη.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του για 10-15 λεπτά και μετά το κόβουμε διαγώνια. Έτσι, σε κάθε φέτα, ανάμεσα στο κρέας φαίνονται και όλα όσα έχουμε βάλει από πριν. Αν κοπεί κάθετα, δεν θα φαίνεται τίποτα και επίσης η κάθε φέτα δεν θα περιέχει τα πάντα.

Καλή επιτυχία!

Δείτε Περισσότερες φωτογραφίες της συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροBaby πατάτες με σάλτσα κρέμας με τυρί και άνηθο
Επόμενο άρθροΕλαφρύ Κέικ Λεμονιού