Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά

1 κιλό χταπόδι — εγώ παίρνω το κατεψυγμένο, αν βρεις φρέσκο ακόμα καλύτερα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
100 – 120 ml ελαιόλαδο
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρίφαλο
½ κ.γ. μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι φρέσκο
120 ml. κόκκινο κρασί
2 κ.γ. πελτέ
1 συσκευασία ψιλοκομμένες τομάτες ή κονκασέ (500 γρ.)
1 συσκευασία (½ κ.) κοφτό μακαρονάκι

Διαδικασία:

Aφού καθαρίσεις το χταπόδι (το δόντι, το εσωτερικό της σακούλας, αν έχει μελάνι, ειδικά αν είναι φρέσκο, και τα μάτια — εγώ τα βγάζω) το χωρίζεις τα πλοκάμια και τα κόβεις σε κομμάτια 2 περίπου εκατοστών. Το πλένεις καλά καλά με μπόλικο κρύο νερό.
Αφού κόψεις σε λεπτές ροδέλες το κρεμμυδάκι ζεσταίνεις μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνεις το λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνεις το κρεμμύδι, ανακατεύεις και αφήνεις να μαραθεί λίγο.
Προσθέτεις το χταπόδι και το τσιγαρίζεις καλά καλά από όλες τις πλευρές μέχρι να κοκκινίσει. Προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας και τα μπαχαρικά και αφήνεις, κοντά στον πάτο, να κάψουν χωρίς να καούν. Σβήνεις με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτεις τα τοματάκια κονκασέ. Προσθέτεις νερό όσο να σκεπάσεις το χταπόδι, βάζεις πιπέρι, χαμηλώνεις τη φωτιά και με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
Δοκιμάζεις το χταπόδι και τη σάλτσα και, συμπληρώνεις, ότι μπαχαρικό λείπει, αν λείπει, και προσθέτεις αλάτι και πιπέρι.

15 λεπτά πριν είσαι έτοιμη να σερβίρεις μπορείς να αφαιρέσεις σε ένα μπολ το χταπόδι να δυναμώσεις τη φωτιά και μόλις το υγρό πάρει βράσει προσθέτεις το μακαρονάκι.
Αυτό θα το κάνεις γιατί αν το αφήσεις όση ώρα ψήνεται το ζυμαρικό θα παραβράσει το χταπόδι, ενώ, το θέλεις, να κρατάει λίγο!
Αν χρειάζεται λίγο ακόμα νερό θα το προσθέσεις πριν ρίξεις τα μακαρόνια, και θα δοκιμάσεις για να προσθέσεις λίγο ακόμα αλάτι που σίγουρα θα χρειάζεται.
Μόλις τα μακαρόνια είναι σχεδόν έτοιμα (λίγο πριν από το σωστό al dente — περίπου στα 9 λεπτά, ανάλογα με το ζυμαρικό — θα πρέπει να δοκιμάσεις και να το νοιώσεις να κρατάει καλά–), ρίχνεις μέσα στην κατσαρόλα το χταπόδι και ανακατεύεις καλά.
Σε 1-2 λεπτά θα πρέπει να είναι έτοιμο το φαγητό. Το αδειάζεις αμέσως σε μια πιατέλα ή ένα ταψί για να μη συνεχίσει να ψήνεται στη ζεστή κατσαρόλα, το αφήνεις να κρυώσει λίγο και σερβίρεις.

ΠΗΓΗ: https://yourcookingpartner.wordpress.com/

Προηγούμενο άρθροΠως οι λουκουμαδες θα είναι πάντα τραγανοί και αφράτοι
Επόμενο άρθροΣιροπιαστά παπιγιόν ζύμης….Χριστουγεννιάτικο πολίτικο γλυκάκι