«Ψεύτικος» Μπακλαβάς

Θυμάμαι ότι η πεθερά μου το έκανε πρώτη φορά. Ήταν τόσο καλό που ρώτησα τι είναι. Είπε μπακλαβάς σε κεικ.
Σκέφτηκα πώς είναι μπακλαβάς όταν δεν υπάρχει φύλλο. Βασικά λοιπόν, σε κυριολεκτική μετάφραση, αυτός είναι ένας «ψεύτικος» μπακλαβάς γιατί έχει καρύδια που είναι το κύριο συστατικό του μπακλαβά αλλά αντί να χρησιμοποιήσετε το φιλό τον φτιάχνετε
σε παντεσπάνι. Έχει επίσης το γλυκό σιρόπι λεμονιού, οπότε παίρνετε λίγο πολύ το γλυκό «μπακλαβά» αλλά σε διαφορετική εκδοχή κέικ.
Είναι καλύτερο να το συνδυάσετε με καφέ ή το αγαπημένο σας τσάι. Δείτε πώς να φτιάξετε αυτό το αφράτο και νόστιμο κέικ με καρύδια. Εάν αισθάνεστε ότι είναι πολύ γλυκό, μπορείτε πάντα να προσαρμόσετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Υλικά

Για το παντεσπάνι:
4 αυγά
150 γρ ζάχαρη
200 ml γάλα
150 ηλιέλαιο
2 κσ μπέικιν πάουντερ
150 γρ αλεσμένα καρύδια
10 κουταλιές της σούπας αλεύρι

Για το σιρόπι:
250 ml νερό
180 ζάχαρη
φέτες λεμονιού

Εκτέλεση

1. Χτυπάμε τα ασπράδια και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
2. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών.
3. Προσθέστε το γάλα και το ηλιέλαιο.
4. Προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και διπλώστε απαλά.
5. Τέλος προσθέτουμε τα αλεσμένα καρύδια.
Μεταφέρετε το κουρκούτι σε λαδωμένο ταψί. Χρησιμοποίησα ένα φόρμα 28×28 εκ.
Ψήνουμε στους 200°C για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Όσο ψήνεται το κέικ, φτιάχνουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη μαζί για λίγα λεπτά μέχρι να κολλήσουν λίγο.
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μερικές φέτες λεμονιού.
Μετά το ψήσιμο και όσο είναι ακόμα ζεστό το κέικ, το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια (ή σε διαμάντια αν μας αρέσει μόνο ο μπακλαβάς). Στη συνέχεια ρίχνουμε το σιρόπι στο κέικ.
Περιχύνουμε με περισσότερα αλεσμένα καρύδια.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΡιζότο με αρωματικά, κρέμα με βούτυρο και τριμμένη παρμεζάνα 😋
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο με λάχανο στο φούρνο…είναι γλύκισμα