Ψωμάκια γεμιστά με λάχανο και καρότα στο φούρνο

Υλικά:

Για 12 ψωμάκια:
Ζύμη:
• 150 ml νερό
• 3-4 g μαγιά ξερή ή 9-12 g φρέσκια μαγιά
• 310 γρ αλεύρι
• 4 g αλάτι (2/3 κουταλάκι του γλυκού)
• 20 γρ ζάχαρη (1 κ.σ.)
• 35 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 1 αυγό

Γέμιση:
• 350 γρ ωμό λάχανο
• 1 κρεμμύδι
• 1/2 καρότο
• 1 αυγό
• 2 κουταλιές της σούπας γάλα
• 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο
• 20-30 γρ λάδι
• αλάτι
• πιπέρι

Επί πλέον:
• 1 αυγό για επαλειψη

Πώς να ετοιμάσετε ψωμάκια γεμιστά με λάχανο φούρνου:

Αρχικά, ετοιμάστε τη μαγια.
Σε ένα μπολ βάζουμε 100 ml χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
Προσθέστε το χτυπημένο αυγό και το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς.
Ανακατεύουμε απαλά και μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το αλάτι.
Όταν σχεδόν ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το λιωμένο και κρύο βούτυρο.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και ελαστική ζύμη που να μην κολλάει.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε σε ένα μπολ αλειμμένο με λάδι.
Σκεπάζουμε το σκεύος και το αφήνουμε να φουσκώσει, σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο λάχανο και προσθέτουμε το ζεστό νερό.
Σε 20-30 γρ καυτό λάδι βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψήνουμε μέχρι να γίνει διαφανές.
Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και το καλά στραγγισμένο λάχανο.
Ανακατεύουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο και το λάχανο για λίγα λεπτά και μετά προσθέτουμε το βούτυρο.
Συνεχίστε το μαγείρεμα με το καπάκι ανοιχτό.
Προσθέστε ένα αυγό ανακατεμένο με δύο κουταλιές της σούπας γάλα.
Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά ακόμα.
Παίρνουμε τη ζύμη που έχουμε ζυμώσει και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη.
Από κάθε κομμάτι σχηματίστε μια μπάλα. Σκεπάζουμε τις μπάλες ζύμης με πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 15-20 λεπτά.

Παίρνουμε κάθε μπάλα και την ισιώνουμε ελαφρά με το πλάστη σχηματίζοντας ένα παραλληλόγραμμο.
Προσθέτουμε μια κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο και μετά την τυλίγουμε κολλώντας τις άκρες σφιχτά για να μην βγει η γεμιση.
Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη.
Αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά και μετά αλειφουμε με το χτυπημένο το αυγό.
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 15 λεπτά.

Καλή Επιτυχία

Find more delicious recipes here

Προηγούμενο άρθροΣτιφάδο πατάτας με κοτόπουλο
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα με βραστά Φύλλα…είναι το κάτι άλλο