Ψωμάκια με μαρμελάδα και streusel

Υλικά

✅Ζύμη:
150 ml γάλα
100 γρ ζάχαρη
10 γρ ζάχαρη βανιλιας
λάδι 75 γρ
2 αυγά (αφήστε τον 1 κρόκο να αλείψει)
20 γρ μαγιά πατημένη
0,5 κουτ.γλ αλατι
450-500 γρ αλεύρι κοσκινισμένο

✅ Γέμιση:
μαρμελάδα

✅επικαλυψη:
10 γρ βούτυρο + 10 γρ ζάχαρη τριμμένη + 20 γρ αλεύρι ανκατευουμε να γινει σαν ψίχουλα

Όλα τα προϊόντα σε θερμοκρασία δωμάτιου

Μαγείρεμα:

1) Προετοιμασία: σε γάλα (38ºС) διαλυουμε την μαγιά με 1 κουτ. ζάχαρη (από τη συνολική ποσότητα), προσθέστε 4 κ.σ. αλεύρι (από τη συνολική ποσότητα),
ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί, σκεπάζουμε με μεμβράνη, αφήνουμε να φουσκώσει
2) Ανακάτεψα τα αυγά, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη ζάχαρη βαν, το βούτυρο, μαζί με το μειγμα μαγιας, ανακάτεψα μέχρι να ομογενοποιηθούν
Πρόσθεσα αλεύρι (όχι με τη μία, αφήνω μια-δυο κουταλιές) Ανακάτεψα με ένα κουτάλι. Έριξα το υπόλοιπο αλεύρι στο τραπέζι, ζύμωσα τη ζύμη (5-10 λεπτά).
Χρειάστηκαν μόνο 460 γραμμάρια αλεύρι
3) Η ζύμη τοποθετήθηκε σε ένα δοχείο αλειμμένο με φυτικό λάδι, αφαιθηκε κάτω από μια μεμβράνη για να φουσκώσει
4) Ξαναζυμωσα τη ζύμη και έβαλα ξανά να φουσκώσει

5) Πλαθω τη ζύμη που φουσκωσε σε ρολό, τη χώρισα σε 12 μέρη. Επλασα το καθενα σε μια μπάλα, το άφησα κάτω από τη μεμβράνη για 7-10 λεπτά
Στη συνέχεια, κάθε μπάλα στρογγυλεύτηκε ξανά, απλώθηκε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτι ψησίματος, αφέθηκε κάτω από μεμβράνη να φουσκώσει (≈20 λεπτά)
6) Έπειτα σε κάθε ψωμάκι, στη μέση, έκανα μια εσοχή (βουτάω το δάχτυλο σε αλεύρι) μέχρι κάτω, ενώ την εσοχή την κάνω λίγο πιο φαρδιά.
Επαναλάβετε αυτή την ενέργεια άλλη μια φορά.

7) Στη συνέχεια αλείφουμε τα ψωμάκια με κρόκο + 2 κουτ. νερό, πασπαλισμένο με ψίχουλα. Μετά, με τη βοήθεια μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής, γέμισα
τη μέση με μαρμελάδα.

😎 Ψήνουμε στους 180º C ≈ 20 λεπτά. Πρόσεχε τον φούρνο σου!
Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΣούπερ νόστιμο κέικ ανανά με καρύδα
Επόμενο άρθροΚέικ καρότου μυρμηγκάτο