Συστατικά

Για τη ζύμη
50 γραμμάρια βούτυρο,
1 αυγό,
Μισό φλιτζάνι τσαγιού φυτικό λάδι,
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη,
1 φλιτζάνι ζεστό νερό,
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
2,5 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίας μαγιάς,
3,5 – 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το κύπελλο είναι: 200 ml).
Για την γέμιση
1 φλιτζάνι ταχίνι,
1 φλιτζάνι ζάχαρη.
Για από πάνω.
1 κρόκο αυγού,
1 κγ μελάσσα(πετιμέζι),
Σουσάμι.

Διαδικασία της συνταγής
Πρώτον, για να προετοιμάσετε τη ζύμη, συνδυάστε όλα τα συστατικά εκτός από το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ.
Προσθέστε το αλεύρι αργά και ζυμώστε καλά.
Αποκτήστε μια μαλακή αλλά όχι κολλώδη ζύμη.
Καλύψτε τη ζύμη με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε την να φουσκώσει μέχρι να πάρει διπλό μέγεθος.
Για την γέμιση, ανακατέψτε τη ζάχαρη και την ταχίνη σε ένα μπολ.
Στη συνέχεια διαιρέστε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και καλύψτε ξανά ένα από τα κομμάτια με μεμβράνη.
Ανοίξτε το άλλο κομμάτι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη απλή επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα πλάστη.

Απλώστε το ταχίνι και το μείγμα ζάχαρης στη ζύμη και κάντε τρύπα στο κέντρο της ζύμης.
Κυλίστε την ζύμη από το κέντρο προς τα έξω και κόψτε τη ζύμη στην μέση.
Αν θέλετε, μπορείτε να κόψετε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
Κυλίστε ξανά τα κομμάτια της ζύμης να γίνουν μακριά σαν σχοινί.
Στη συνέχεια, ενώστε τα σχοινιά της ζύμης σε σχήμα σπιραλ.
Τοποθετήστε τα  σε ένα ταψί και βουρτσίστε με τον κρόκο αυγού και το μείγμα μελάσας πάνω τους.
Πασπαλίζουμε το σουσάμι πάνω τους και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 20 ή 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
(Δεν χρειάζεται να προθερμάνετε το φούρνο για μεγάλο χρονικό διάστημα).
Κατά το ψήσιμο τους, συνεχίστε με το άλλο κομμάτι ζύμης.
Μετά το ψήσιμο, τα σερβίρετε όταν κρυώσουν.

Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να πασπαλίσετε με κάποιο θρυμματισμένο καρύδι στη ζύμη αφού απλώσετε την ταχίνι και το μείγμα ζάχαρης.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΗ Μακεδονίτικη Αλμυρή Βασιλόπιτα
Επόμενο άρθροΤα πιο αφράτα ψωμοκούλουρα