Ψωμάκια με τραγανή κρούστα

Υλικά:

250 ml κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
200 ml χλιαρό νερό 11 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη (ίσως λευκή)
7 γρ ξηρή μαγιά ή 20-25 γρ υδράργυρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Περίπου 600-630 γρ αλεύρι. Πασπαλίζουμε με αλεύρι

Εκτέλεση:

1. Ανακατεύουμε την κρέμα (ή το γιαούρτι), το νερό, τα 200 γρ αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Αφήνουμε στη φωτιά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Το μείγμα πρέπει να τριπλασιαστεί τουλάχιστον σε όγκο.
2. Προσθέστε αλάτι στο ενεργοποιημένο μείγμα. Ζυμώνουμε τη ζύμη προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι.
Το ζύμωμα πρέπει να είναι αρκετή ώρα και έντονο ώστε να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Σκεπάζουμε την ζύμη σ ενα μπολ και αφήνουμε σε ζεστο μερος για 90 λεπτά (να τριπλασιαστεί ο όγκος του).
3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ή 8 ίσες μπάλες. Πλάθετε το καθένα σε ένα καρβέλι με δύο τραβηγμένες και ελαφρώς στριμμένες άκρες (σαν καραμέλα). Αραδιάζουμε σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος ή πασπαλισμένο με αλεύρι. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, κάνουμε τομές με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυραφάκι και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστο μέρος για περίπου 30 λεπτά.

4. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°, στο χαμηλότερο επίπεδο ψησίματος, μέσα στον οποίο υπάρχει ένα μπολ με νερό. Αμέσως μειώνουμε στους 190° και ψήνουμε για 30-40 λεπτά (μέχρι να είναι έτοιμο).
Μετά το ψήσιμο, μπορείτε να ψεκάσετε με λίγο νερό και να το τυλίξετε με πετσέτα για να μαλακώσει πιο γρήγορα η κρούστα.
Τέλος πάντων, αφού κρυώσει η κρούστα γίνεται μαλακή.
Είναι σημαντικό να κρατάτε τα κρύα ψωμακια κλεισμένα σε πλαστική σακούλα για να μην στεγνώσουν!

Καλή Απόλαυση!

Δημοσίευση του χρήστη Petya Ninova

 

Προηγούμενο άρθροΕιναι ένα φανταστικό φαγητό με μανιτάρια κιμά και πατάτα…
Επόμενο άρθροΤαλιατέλλες με αχιβάδες και κίτρινες και κόκκινες ντομάτες