“Πατουσάκια” με μαρμελάδα

Υλικά

250 γραμμάρια μαλακό αλεύρι
250 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
1 σακουλάκι μπέικιν πάουντερ
250 γρ βούτυρο
100 γρ ζάχαρη
1 λεμόνι – τριμμένη φλούδα
1 κουταλιά της σούπας ρούμι
120 ml λευκό κρασί

Χρειάζεται ακόμα:

μαρμελάδα (κατά τα γούστα σας)
ζάχαρη άχνη

Παρασκευή:

Βάζουμε και τα δύο είδη αλευριού σε ένα μπολ και προσθέτουμε κρύο λαρδί κομμένο σε βούτυρο.
Τρίψτε το βούτυρο στο αλεύρι με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια εύθρυπτη ζύμη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το τριμμένο ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε με το λευκό κρασί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μισά.
Παίρνουμε το πρώτο μισό της ζύμης και το τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε σε πάχος 3-4 mm. Με ένα ποτήρι, στο μέγεθος της επιλογής σας (το ποτήρι μου είχε διάμετρο 6 cm), κόψτε κύκλους.
Ανοίξτε ξανά το υπόλοιπο ζυμάρι και βγάλτε τους κύκλους …

Βάζετε μισό κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα στη μέση κάθε κύκλου, διπλώνετε τον κύκλο της ζύμης, το συναρμολογείτε πρώτα με τα δάχτυλά σας και τέλος πιέζετε τις άκρες της ζύμης με ένα πιρούνι. Τακτοποιήστε τα σχηματισμένα πιτακια σε ένα ταψί πάνω από χαρτί ψησίματος. Επαναλάβετε τη διαδικασία με το άλλο μισό.
Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 180 βαθμούς. Ψήστε τα πατουσάκια για 12-15 λεπτά. Πρέπει να παραμείνουν λευκά, μόλις το κάτω μέρος ροδίσει ελαφρώς, τα πατουσάκια ψήνονται. Αφήστε τα ψημένα πατουσακια να κρυώσουν πριν τα βάλετε σε ζάχαρη άχνη.
Οι πατούσες πρέπει να είναι σχεδόν κρύες όταν τις κυλάτε σε ζάχαρη, ώστε να μείνει η ζάχαρη πάνω τους. Αν τα κυλήσετε ζεστά, θα απορροφήσουν όλη τη ζάχαρη και η ζάχαρη δεν θα τους κολλήσει.
Ένα υπέροχο γλυκακι που μας ταξιδεύει πίσω στα παιδικά μας χρόνια …

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΣαλάτα του Chef
Επόμενο άρθροΛάχανο με ρύζι και μοσχαρίσιο κιμά στο φούρνο