Συστατικά
Κάνει 2 Τσουρέκια

Για την εκκίνηση της μαγιάς

½ φλιτζάνι γάλα (χλιαρό)
1 κουταλιά της σούπας ξηρή ζύμη (στιγμιαία)
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη ζύμη

1 κουταλάκι μαχλέπι
¼ κούπας μαστίχας σκόνη ή 1,5 γραμμάρια μαστίχας κομμάτια
5 λοβούς κάρδαμο
½ κουταλάκι αλάτι
4 φλιτζάνια αλεύρι ψωμιού
1 φλ ζάχαρη
¾ γάλα (χλιαρό)
2 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
55γρ βουτύρου σε κύβους και σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο αυγού συν 2 κσ νερού για το χτύπημα του αυγού
Φέτες αμύγδαλα για να πασπαλίσουν πάνω από φραντζόλες

Κατευθύνσεις
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε ελαφρά μαζί όλα τα συστατικά εκκίνησης μέχρι να συνδυαστούν πλήρως και αφήστε το να καθίσει για περίπου 10 λεπτά έως ότου το μείγμα ζύμης είναι αφρώδες και ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπλέντερ επεξεργάζομαστε τα μαχλέπι, μαστίχα, κάρδαμο και το αλάτι μέχρι τα πάντα να γίνουν σκόνη. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα γουδοχέρι για να αλέσετε τη μαστίχα και στη συνέχεια το κάρδαμο ξεχωριστά, στη συνέχεια θα τα χτυπήστε μαζί με το αλάτι και στη συνέχεια αφήστε το στην άκρη

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, την σκόνη μαστίχας  και το ​​αλεσμένο κάρδαμο, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, μέχρι να συνδυαστούν καλά.

Μόλις ενεργοποιηθεί η ζύμη, προσθέστε όλα τα υπόλοιπα συστατικά σε αυτήν και εάν χρησιμοποιείτε μίξερ βάλτε το εξάρτημα του γάντζου ζύμης σε χαμηλή ταχύτητα για 8 λεπτά. Συνεχίστε να ανακατεύετε και στη συνέχεια προσθέστε το βούτυρο και, στη συνέχεια, αυξήστε την ταχύτητα στο μέσο και ζυμώστε για άλλα 2 λεπτά. Η ζύμη θα είναι πολύ ελαστική και θα αρχίσει να ξεκολάει από τις πλευρές του δοχείου ανάμειξης. **

Βουρτσίστε ένα μπολ με ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο και μεταφέρετε τη ζύμη μέσα σε αυτό και καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα. Βάλτε σε ένα ζεστό σημείο και αφήστε το να καθίσει και να διπλασιάσει σε όγκο – περίπου 1 ½ – 2 ώρες.

Όταν είστε έτοιμοι, αφαιρέστε το πλαστικό περιτύλιγμα και κρατήστε το, στη συνέχεια, μεταφέρετε την ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, μπορείτε να αλευρώσετε την επιφάνεια εργασίας, αλλά προσθέστε πολύ λίγο τη φορά – προσθέτοντας όχι περισσότερο από 2-3 κουταλιές της σούπας συνολικά.

Φτιάξτε τη ζύμη σε σχήμα μπακέτας  και στη συνέχεια, κόψτε τη ζύμη στο μισό με ένα μεγάλο μαχαίρι, μετά κόψτε κάθε μισό σε 3 ίσα κομμάτια. Σκεπάστε τα 3 κομμάτια με πλαστικό περιτύλιγμα ενώ δουλέψτε με τα υπόλοιπα 3.

Τραβήξτε απαλά κάθε κομμάτι με τα χέρια σας, στη συνέχεια το πλάθετε σε μακριά σχοινιά (χρησιμοποιώ το ταψί μου για να μετρήσετε το μήκος), 

Τοποθετήστε τα σχοινιά το ένα δίπλα στο άλλο, ενώνοντας τα άκρα στη μία πλευρά για να κολλήσουν. Απλώστε τα σχοινιά σας , τοποθετώντας το ένα σκέλος πάνω από το άλλο,θέλετε μια πλεξούδα απαλλαγμένη από κενά, αλλά δεν θέλετε να τον κάνατε πολύ σφιχτά. Όταν φτάσετε στο τέλος την πλεξούδα, πιέζετε τα άκρα μαζί και τα πιέζετε κάτω, όπως κάνατε και την πάνω πλευρά. 

Μεταφέρετε προσεκτικά το πλεξούδα πάνω σε μιά βουτυρωμένη λαδόκολα μέσα σε μία λαμαρίνα. Σκεπάστε κάθε τσουρέκι με μια πετσέτα κουζίνας ή πλαστικό περιτύλιγμα και τοποθετήστε σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1- 1 ½ ώρες.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180˚C

Βουρτσίστε τα τσουρέκια με το αυγό και πασπαλίστε με αμύγδαλα

 

και βάλτε το στο φούρνο και ψήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει (καφέ στα φουσκωμένα μέρη). Ψήστε ένα την φορά ή και τα δύο ταυτόχρονα, ανάλογα με το μέγεθος των ταψιών σας. 

Βγαλτε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν για 30 λεπτά και στη συνέχεια απολαύστε!

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈτσι γίνετε το καλύτερο χειροποίητο Φύλλο
Επόμενο άρθροΤα καλύτερα μυστικά για ντολμαδάκια γιαλαντζί