Αυτές οι αφράτες τηγανίτες της γιαγιάς έγιναν viral γιατί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ για πολλές γενιές. Η γιαγιά μου περνούσε ώρες πάνω από τη σόμπα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν πάντα απαλό, χνουδωτό, αρωματικό και γευστικό. Είναι αδύνατο να ξεχάσουμε αυτή τη γεύση! Τα καλά νέα είναι ότι κάθε συνταγή από το σημειωματάριο της γιαγιάς θα ζήσει για πάντα και θα μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.
Υλικά για τη ζύμη
- ½ κιλό αλεύρι
- ½ κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- Μισός κύβος φρέσκιας μαγιάς
- ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 αυγό
- 100 ml. γάλα
- Μια πρέζα αλάτι
- Ένα ποτήρι λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση της συνταγής
Δεν είναι καθόλου δύσκολο και περίπλοκο να ετοιμάσετε αυτές τις νόστιμες και φουσκωτές τηγανίτες, οι οποίες θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια και θα σας φέρουν πίσω στις παιδικές σας αναμνήσεις. Ας το κάνουμε μαζί!
Κοσκινίζω πρώτα το αλεύρι και κάνω στη μέση μια τρύπα. Θρυμματίζω τη μαγιά μέσα στην τρύπα και πασπαλίζω με ζάχαρη. Ζεσταίνω το γάλα και το ρίχνω πάνω στη μαγιά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω το γιαούρτι μαζί με τη σόδα και το αφήνω στην άκρη.
Χτυπάω ένα αυγό στο μείγμα αλευριού και μαγιάς και στη συνέχεια προσθέτω το γιαούρτι. Ξεκινάω να ζυμώνω μία μαλακή ζύμη. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί και την καλύπτω με μια πετσέτα για μερικές ώρες. Εάν θέλετε η γεύση να είναι ακριβώς όπως έκανε η γιαγιά, αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Το πρωί, ζεσταίνω το μάτι και τοποθετώ το τηγάνι με αρκετό λάδι. Ξεκινάω να διαμορφώνω τις τηγανίτες. Βάζω τις τηγανίτες στο τηγάνι μέχρι να γεμίσει, φροντίζοντας όμως να μην το παραγεμίσω. Κάθε τηγανίτα που ροδίζει από τη μία πλευρά, τη γυρίζω από την άλλη και όταν είναι έτοιμη, τη βγάζω με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί. Μόλις στραγγίξει η περίσσεια του λαδιού, τις τοποθετώ σε πιάτο.
Μπορείτε να τις γαρνίρετε με ζάχαρη άχνη, σπιτική μαρμελάδα, σοκολάτα ή να τις φάτε με τυρί. Απολαύστε αυτόν τον πειρασμό… αξίζει!
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15-20 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 2-3 ώρες ή όλη τη νύχτα για τη ζύμη
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2,5-3 ώρες
Χρήσιμα Tips για τις Τηγανίτες της Γιαγιάς
Για να γίνει η ζύμη πιο αφράτη, είναι σημαντικό να κοσκινίσετε το αλεύρι.
Αν θέλετε να δώσετε στις τηγανίτες μια διαφορετική γεύση, μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
Μην παραγεμίζετε το τηγάνι. Ψήστε τις τηγανίτες σε δόσεις για να γίνουν όλες ομοιόμορφα.
Πηγή: https://www.actualno.com/











