Κέικ με κρέμα λεμόνι

Υλικά

500 γραμμάρια αλεύρι 00
200 γρ λαρδί ή βούτυρο
250 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
2 μικρά αυγά
1 γραμμάριο αμμωνίας για γλυκά
1 πρέζα ψιλό αλάτι
1 φακελάκι βανιλίνη
Η τριμμένη φλούδα ενός λεμονιού

Για την κρέμα:
100 γραμμάρια ζάχαρη
500 ml γάλα
2 κρόκοι αυγών
ξύσμα λεμονιού
70 γραμμάρια αλεύρι
μισό φακελάκι βανιλίνη

Εκτέλεση

Βάλτε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας και σχηματίστε ένα κενό στην μέση . Βάζουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, αμμωνία για τα γλυκά, βανιλίνη και τα ανακατεύουμε όλα. Ψιλοκόβουμε το λαρδί και το μοιράζουμε σε όλο το αλεύρι ζυμώνοντας γρήγορα με τα χέρια μας. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή ζύμη. Πλάθουμε ένα καρβέλι, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αφού περάσει ο χρόνος, παίρνουμε πίσω τη ζύμη και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα από τα οποία είναι μεγαλύτερο από το άλλο (60-40%). Με τη μεγαλύτερη ποσότητα ζύμης φτιάχνουμε μια μπάλα και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με έναν πλάστη μέχρι να φτάσει σε πάχος 5 χιλιοστά.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί, κατά προτίμηση τσερκι και το στρώνουμε με τη ζύμη κάνοντάς το να κολλήσει καλά στις πλαϊνές άκρες του ταψιού με τη βοήθεια των δακτύλων σας. Κόβουμε την περίσσεια, το τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι και γεμίζουμε με την κρέμα μέχρι τα 2/3 εκ. από την άκρη. Ανοίγετε την άλλη μισή ζύμη και την τοποθετείτε πάνω από το κέικ, κάνοντας τις άκρες να κολλήσουν καλά και κόψτε την περίσσεια.

Για την κρέμα
Βράζουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού. Σε μια κατσαρόλα , δουλέψτε το αλεύρι, τους κρόκους αυγών, τη ζάχαρη και τη βανιλίνη. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα προσπαθώντας να μην γίνουν σβώλοι.
Βάλτε τα όλα στη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να πάρετε μια παχύρρευστη κρέμα.
Μόλις είναι έτοιμη, αδειάζετε την κρέμα σε ένα μπολ και την αφήνετε να κρυώσει σκεπάζοντάς την με πλαστική μεμβράνη (πριν την χρησιμοποιήσετε χτυπηστε την με ένα μίξερ λίγο να αφτατέψει).

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΤα πιο τραγανά και οικονομικά μπουρέκια με τυρί
Επόμενο άρθροΨωμί χωρίς ζύμωμα…Υπάρχει ένα μειονέκτημα, τελειώνει πολύ γρήγορα!