Εκμέκ απο κέικ που περίσσεψε

Το εκμέκ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά. Η πλούσια κρέμα του και το σιρόπι του το κάνουν να είναι ένα απολαυστικό επιδόρπιο, ιδανικό για κάθε περίσταση.

Αν έχετε περίσσευμα από ένα κέικ, μπορείτε να το αξιοποιήσετε φτιάχνοντας ένα εκμέκ. Η βάση του εκμέκ αποτελείται από κέικ, το οποίο σιροπιάζεται και στη συνέχεια καλύπτεται με μια πλούσια κρέμα βανίλιας. Η επικάλυψη μπορεί να γίνει με σαντιγί ή με σοκολάτα.

Η συνταγή για το εκμέκ από κέικ είναι πολύ απλή και μπορεί να την ακολουθήσει κανείς εύκολα

Υλικά

1 Κέικ πανετονε

Για την κρέμα…
1 λίτρο γάλα (αμυγδάλου)
100γρ κορν φλάουρ
200γρ ζάχαρη
2 αυγά
50γρ βούτυρο
1 βανίλια

1 σαντιγι γκαρνι

Εκτέλεση

Έκοψα το κέικ σε χοντρές φέτες και το έψησα στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν οι φέτες, ετοίμαζα ένα ελαφρύ σιρόπι…1 και μισή κούπα νερό, 1 κούπα ζάχαρη, φλούδα από λεμόνι, το έβρασα για 5 λεπτά και το έριξα στης φέτες που τοποθέτησα στο ταψί.

Για την κρέμα
Όλα μαζί στην κατσαρολά και ανακατεύω καλά κατόπιν στη φωτιά μέχρι να πήξει και ανακατεύω συνέχεια.
Τοποθετώ την κρέμα πάνω από της φέτες βάζω μεμβράνη να εφάπτεται και ψυγείο.
Μετά από 2 ώρες χτυπώ σαντιγί γκαρνι και βάζω από πάνω, λίγους ξηρούς καρπούς και στόλιζω 😋😋😋

Η Συνταγή είναι της κας Yiota Ziaka

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Αφράτο εκμέκ κανταίφι καραμέλα!!!😋😋

Υλικά:

500 γρ.κανταίφι πολύ καλά ανοιγμένο,
250 γρ.βούτυρο λιωμένο αγελαδινό.
Βουτυρώνουμε το σκεύος μας 30×28ν τοποθετούμε το κανταίφι μέσα ρίχνουμε το βούτυρο το ανακατεύουμε καλά να μουσκέψει
το ισιώνουμε και το πατάμε πολύ καλά.
Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να κοκκινήσει πολύ λίγο.
Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σιρόπι:
3 ποτήρια νερού νερό
3 ποτήρια νερού ζάχαρη

Κρέμα:
1 λίτρο γάλα φρέσκο
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
4 κουταλιές της σούπας γεμάτες κόρν φλάουρ
3 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι
2 κρόκους αυγών
1 βανίλια
100 γρ.βούτυρο.
1 κούπα σαντιγί.

Για την σαντιγύ
250 γρ.κρέμα γάλακτος
λίγη άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Για το κέικ
Βουτυρώνουμε το σκεύος μας 30×28ν τοποθετούμε το κανταίφι μέσα ρίχνουμε το βούτυρο το ανακατεύουμε καλά να
μουσκέψει το ισιώνουμε και το πατάμε πολύ καλά.
Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να κοκκινήσει πολύ λίγο.
Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι
Βράζουμε το νερό με την ζαχαρη για 4 λεπτά
Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 5 λεπτά και σιροπιάζουμε το κανταίφι σιγά σιγά.

Για την κρέμα
Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα με την ζάχαρη να ζεσταθεί.
Από το γάλα βάζουμε λίγο σε ένα μπολ και διαλύουμε μέσα το κόρν φλάουρ με αλεύρι και το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα.
Ανακατεύουμε και όταν πήξει την κατεβάζουμε και προσθέτουμε τους κρόκους αυγών ανακατεύουμε γρήγορα, βανίλια και το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας την.
Την τοποθετούμε στο ψυγείο και αφού πλέον έχει κρυώσει καλά την βγάζουμε και προσθέτουμε 1 κούπα σαντιγί χτυπημένη ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ. Την τοποθετούμε πάνω στο κρύο κανταίφι.

Για την σαντιγι
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος πλήρες με λίγη άχνη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγί.
Τοποθετούμε πάνω στη κρύα κρέμα ίσα να γίνει μια στρώσει λεπτή για να μπει πάνω η καραμέλα.
Τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
Τέλος το βγάζουμε από το ψυγείο και τοποθετούμε καραμέλα έτοιμη η τη φτιάχνουμε εμείς.

Στολίζουμε αν θέλουμε με φυστίκι Αιγίνης.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!😍😍😍

Η Συνταγή είναι της ελενη τσιουκανη