Εκμέκ Κανταίφι (Κρέμα και σαντιγί με σιρόπι)

Το Εκμέκ Κανταΐφι είναι ένα από τα πιο γνωστα γλυκά! Η τραγανή κρούστα από το κανταΐφι, η αφράτη κρέμα και η βελούδινη σαντιγί συνδυάζονται άψογα, ενώ το σιρόπι προσθέτει μια ζουμερη και γλυκιά γευση.
Εκμέκ Κανταΐφι: Ένα κλασικό γλυκό που θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά

Βασικά συστατικά
250 γραμμάρια ζύμη καταΐφι
50 γρ βούτυρο, λιωμένο
80-100 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα

Για το σιρόπι
200 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια νερό (4/5 του φλιτζανιού)
φλούδα λεμονιού από μισό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα

Για την κρέμα
750 γρ πλήρες γάλα, κρύο (3 φλιτζάνια)
150 γρ ζάχαρη
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
75 γρ άμυλο καλαμποκιού
4-5 κρόκοι αυγών (ανάλογα με το μέγεθος των αυγών)
75g βούτυρο
μια πρέζα μαστίχα σε σκόνη

Για τη σαντιγί
500γρ κρέμα γάλακτος (2 φλιτζάνια)
60 γρ ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Για να προετοιμάσετε αυτήν την παραδοσιακή συνταγή κανταιφι Ekmek ξεκινήστε φτιάχνοντας τη βάση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C και ξετυλίγουμε τη ζύμη κανταΐφι από το πλαστικό μανίκι. Δουλέψτε τη ζύμη καταΐφι με τα χέρια σας, σκίζοντας τα τεμάχια και απλώνοντας για να  αφρατέψουν. Για αυτή τη συνταγή εκμέκ καταΐφι θα χρειαστείτε ένα τετράγωνο αντικολλητικό ταψί 25 εκατοστών. Βουτυρώνετε τον πάτο του ταψιού και απλώνετε το ζυμάρι καταϊφι για να σχηματιστεί η βάση του εκμέκ κανταϊφι.

Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-45 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Εν τω μεταξύ, προετοιμάστε την κρέμα για το εκμέκ κανταϊφι. Προσθέστε σε ένα μεγάλο μπολ τους κρόκους των αυγών με τη μισή ζάχαρη (100g) και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε 3-4 κουταλιές της σούπας γάλα και το κορν φλαουρ και χτυπήστε ξανά μέχρι να διαλυθεί το κορν φλαουρ. Αφήνω στην άκρη.

Ρίξτε το υπόλοιπο γάλα σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και προσθέστε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
Τοποθετήστε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήστε το να βράσει. Μόλις βράσει το γάλα, αφαιρέστε από τη φωτιά και ρίξτε σταδιακά το 1/3 του γάλακτος στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας. Τοποθετήστε ξανά στην κατασαρόλα (με το υπόλοιπο γάλα) στη φωτιά και χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια. Προσθέστε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο ζεστό γάλα. Χτυπάμε συνεχώς, μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει λείο και κρεμώδες. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Ρίξτε την κρέμα σε ένα μεγάλο δίσκο, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη (η πλαστική μεμβράνη πρέπει να αγγίζει την κρέμα, έτσι ώστε να μην σχηματίζει κρούστα) και αφήστε την να κρυώσει, ενώ ετοιμάζετε την υπόλοιπη συνταγή του εκμέκ καταϊφι.

Σβήνουμε το καταΐφι από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάστε το σιρόπι για το εκμέκ καταΐφι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει. Σιγοβράζουμε το σιρόπι για 3 λεπτά (χωρίς ανάδευση), μέχρι να πήξει ελαφρώς και το βγάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει για λίγο, μέχρι να είναι χλιαρό. Ρίξτε αργά το χλιαρό σιρόπι πάνω από την κρύα ψημένη ζύμη. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για λίγο.
Ετοιμάζουμε τη σαντιγί και συναρμολογούμε το εκμέκ καταΐφι. Τοποθετήστε τη βάση του καταΐφι με την κρέμα και εξομαλύνετε χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Βάζουμε την κρύα κρέμα γάλακτος στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν μέτριες κορυφές, περίπου 1 λεπτό. Διακοσμουμε το εκμέκ καταΐφι με τη σαντιγί.  Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης και μια πρέζα κανέλα.
Αποθηκεύστε το εκμέκ κανταΐφι στο ψυγείο και σερβίρετε κρύο.

Καλή Απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΜπισκότα βουτύρου…με αναμνήσεις
Επόμενο άρθροΚολοκυθάκια τριμμένα με αυγά και τυρί σε ένα τηγάνι.