Εκμέκ με Τσουρέκι

Υλικά για την βάση

1 τσουρέκι 500 γρ. περίπου

Υλικά για το σιρόπι
300 ml νερό
500 γρ. ζάχαρη
4-5 φλούδες πορτοκάλι ή λεμόνι (προαιρετικά)

Υλικά για την κρέμα (εγω εφτιαξα διπλή ποσότητα κρέμας χ2 τα υλικά)
500 ml γάλα
80 γρ. ζάχαρη
2 μεσαία αυγά
50 γρ. κορν φλάουρ
50 γρ. ΙΟΝ PATISSERIE λευκή σοκολάτα
Ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι (προαιρετικά)
1 βανίλια

Υλικά για την σαντιγί
500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
50 γρ. άχνη ζάχαρη
1 βανίλια

Διακόσμηση
200 γρ τριμμένους ξηρους καρπούς
Ζαχαρωμένα κερασάκια

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το σιρόπι ρίχνοντας το νερό και τη ζάχαρη μέσα σε μία κατσαρόλα και τη φλούδα ενός ακέρωτου του λεμονιού.
Εδώ μπορείτε να προσθέσετε και φέτες πορτοκάλι αν σας αρέσει, ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει μία βράση και είναι έτοιμο το σιρόπι μας

Οσο γίνεται το σιρόπι μας παίρνουμε ένα ταψί το γεμίζουμε στη βάση με φέτες τσουρέκι τις οποίες πρώτα έχουμε φρυγανισει για να τις φρυγανίσουμε τις βάζουμε 15 λεπτά στους 160-170 βαθμούς να πάρουν ένα χρώμα να γίνουν σαν φρυγανιές το πάχος θα το ρυθμίσετε
όσο αρέσει σε σας να βρίσκεται το τσουρέκι στο γλυκό σας.
Τα κενά που θα υπάρχουν στο ταψάκι σας σπάτε άλλες φετούλες και τις βάζετε ενδιάμεσα έως ότου καλύπτεται όλο τον πάτο του ταψιού.
Παίρνουμε λοιπόν ένα πινέλο σιλικόνης και το καυτό σιρόπι και αρχίζουμε με αυτό να αλείφουμε τις φέτες του τσουρεκιού μην το λυπηθείτε το σιρόπι ταιριάζει απίστευτα. Στο τέλος ότι περισσεύει το χύνουμε επάνω από τις φέτες και το αφήνουμε στην άκρη.

Ξεκινάμε την κρέμα σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε μέσα το γάλα και τη ζάχαρη προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμόνι και βάζουμε να βράσει.
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τα αυγά και το κορν φλάουρ και χτυπάμε με ένα σύρμα χήρος και ανακατεύουμε πάρα πάρα πολύ καλά να μην αφήσει καθόλου σβόλους μέσα. Οταν το γάλα μας ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα στα αυγά τη μισή ποσότητα ενώ ανακατεύουμε συνεχώς και στη συνέχεια το επιστρέφουμε αυτό το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα μας που βράζει και ξεκινάμε να ανακατεύουμε πάλι με το σύρμα μεσα στην κατσαρόλα περιμένοντας να σφίξει η κρέμα μας.
Μόλις η κρέμα αρχίζει να σφίγγει κλείνουμε το μάτι κατεβάζουμε και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε άλλο μισό λεπτό περίπου σε αυτό το σημείο θα κάνουμε μία κρέμα πατισερί τη βασίλισσα της πατισερί βάζοντας ΙΟΝ πατισερί λευκή κουβερτούρα μία πλάκα των 50 γραμμαρίων παίρνοντας τη μία από τις πέντε πλάκες που έχει όλη η συσκευασία που είναι των 250 γραμμαρίων.

Την ρίχνουμε μέσα και ξεκινάμε πάλι να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, στη συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε διπλάσια πατισερί για πάνω από το τσουρέκι η πιο λεπτό το τσουρέκι πιο πολύ την πατισερί ότι σας αρέσει μπορείτε να παίξετε.
Εάν θέλετε μες στην πατισερί μπορεί να βάλετε ξύσμα από μανταρίνι ή από πορτοκάλι η κανέλα. όταν η κρέμα είναι έτοιμη Την απλώνετε πάνω το τσουρέκι και την ισιώνετε και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά αφού πρώτα τη σκεπάσουμε όλη την κρέμα με
μία μεμβράνη.
Αφού κρυώσει καλά τη βγάζουμε από το ψυγείο αφαιρούμε τη μεμβράνη έχω ήδη χτυπήσει μία σαντιγύ την κλασική κρέμα γάλακτος ζάχαρη άχνη βανίλια και απλώνουμε τη σαντιγί μας πάνω από όλο το γλυκό Διακοσμούμε με τρημένους ξηρούς καρπούς και ζαχαρωμένα κερασάκια.

Καλή απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΑφράτο ρεβανί με κρέμα λεμόνι 🍋
Επόμενο άρθροΛαχταριστό στεφάνι σφολιάτας…όμορφη και νόστιμη ιδέα για κάθε περίσταση.