Δείτε Επίσης: Γλυκάκια καραμέλας σοκολάτας…πανεύκολο | Υπέροχη πουτίγκα με χουρμάδες και σάλτσα καραμέλας

Ελαφρύ Kέικ με Σπιτική Καραμέλα

Απολαυστικός συνδυασμός γεύσεων και υφών!

Το κέικ ήταν αφράτο και βουτυρένιο, με τέλεια υφή και ισορροπημένη γλυκύτητα. Η κρέμα βανίλιας ήταν απαλή και κρεμώδης, με πλούσιο άρωμα βανίλιας. Η σπιτική καραμέλα έδωσε μια γλυκιά και πικάντικη νότα, που ταιριαζε τέλεια με τα υπόλοιπα υλικά.

Κάθε μπουκιά ήταν μια απόλαυση!

Η γεύση της καραμέλας δεν ήταν υπερβολική, αλλά αρκούντως έντονη για να δώσει βάθος στο γλυκό. Η κρέμα βανίλιας ισορροπούσε τέλεια τη γλυκύτητα της καραμέλας, ενώ το αφράτο κέικ έδινε μια αέρινη υφή στο σύνολο.

Σίγουρα θα το ξαναφτιάξω!

Η συνταγή ήταν εύκολη και κατανοητή, και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Σίγουρα θα ξαναφτιάξω αυτό το κέικ στο μέλλον, και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις των γλυκών!

Επιπλέον σχόλια:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στο κέικ ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια ή αμύγδαλα, για έξτρα γεύση και υφή.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα βανίλιας με κρέμα σοκολάτας ή φράουλας.
  • Μπορείτε να διακοσμήσετε το κέικ με σαντιγί, φρέσκα φρούτα ή τρούφα σοκολάτας.

Συστατικά:

5 κρόκοι αυγών,
150 γρ. Ζάχαρη,
200 ml. Γάλα,
100 ml. ηλιέλαιο,
250 γρ. Αλεύρι,
12 g. Σκόνη ψησίματος, (προθερμασμένος φούρνος 200 βαθμοί 20 λεπτά.)
κρέμα:
5 ασπράδια αυγού,
ζάχαρη βανίλιας,
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Καραμέλα:
150 γρ. Ζάχαρη, 30 g. Μαργαρίνη, 200 ml. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών την ζάχαρη και χτυπάμε σε ένα μίξερ βάσης με το εξάρτημα με το σύρμα σε μεσαία – υψηλή ταχύτητα για 3 λεπτά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε το γάλα, ηλιέλαιο και αυξάνουμε την ταχύτητα και αφήνουμε λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν

Βγάζουμε το μπολ και κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι,μπεκιν παουντερ ανακατεύουμε λίγο με το
σύρμα χειρός να ομογενοποιηθεί και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ 20/30 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά

Για την σαντιγί
Την ίδια ώρα σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών , βανίλια, την ζάχαρη, και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατεψει η σαντιγί. Βγάζουμε το κείκ από το φούρνο και απλώνουμε την σαντιγί.
Επιστρέφουμε το πυρέξ στο φούρνο για 4 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Για την Καραμέλα
Σε μία κατσαρόλα που την βάζουμε σε μεσαία φωτιά προσθέτουμε την ζάχαρη, όταν αρχίζει να λιώνει και να καίγεται

σηκώνουμε την κατσαρόλα από το μάτι και κάνουμε κυκλικές κινήσεις να λιώσει η ζάχαρη σε μια πηχτή καραμέλα.

Ρίχνουμε μέσα την μαργαρίνη και ανακατεύουμε να λιώσει καλά.


Οταν η καραμέλα αρχίζει να αφρίζει ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος σιγα σιγα σε ροή

και ανακατεύουμε συνεχώς και την βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Αρχίζουμε με ένα κουτάλι να απλώνουμε την καραμέλα πάνω από τη σαντιγί πλούσια και βάζουμε όλο το πυρεξ στο ψυγείο για 1 ώρα.

Είναι έτοιμο βγάζουμε διακοσμούμε με ένα καρύδι και σερβίρουμε και καλή απόλαυση

Δείτε Επίσης: Γλυκάκια καραμέλας σοκολάτας…πανεύκολο | Υπέροχη πουτίγκα με χουρμάδες και σάλτσα καραμέλας

Καλή Απόλαυση