Χαλβάς Φαρσάλων

Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά γλυκά. Παρασκευάζεται με μέλι ή ζάχαρη, αμύγδαλo και σε ορισμένες περιπτώσεις με σουσάμι. Έχει μια αφράτη και μαλακή υφή και μπορεί να είναι άσπρος ή καφέ, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Αυτό το γλυκό είναι ιδανικό για ένα γλυκό επιδόρπιο ή ακόμη και για ένα γρήγορο σνακ. Μπορείτε να το σερβίρετε με έναν καφέ ή τσάι, ή ακόμη και σαν επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα. Η πολύχρονη παράδοση του χαλβά Φαρσάλων και η μοναδική του γεύση το καθιστούν ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά.

Υλικά

100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
130 γρ.νισεστέ
350 γρ.ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
600 γρ.νερό
1 βανίλια
βούτυρο για το ταψί

Για την καραμέλα
1 κούπα ζάχαρη

Εκτέλεση

Αρχικά βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μικρό τηγάνι και τα καβουρδίζουμε για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνεχώς.
Ανακατεύουμε καλά σ ένα μπολ με το σύρμα το νισεστέ, το νερό,τη ζάχαρη, και την βανίλια μέχρι για να λιώσει καλά το νισεστέ και να έχουμε ένα λείο χυλό.
Προσθέτουμε και το βούτυρο λιωμένο.Ανακατεύουμε.
Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε λίγη λίγη την ζάχαρη,όταν αρχίσει να λιώνει,σταδιακά ρίχνουμε και την υπολοιπη και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά συνέχεια και προσέχουμε η καραμέλα μας να μη μαυρίσει γιατί θα πικρίσει και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε.

Όταν πάρει το ωραίο ξανθό χρώμα της καραμέλας αποσύρουμε την κατσαρόλα απ την φωτιά.Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.


Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στην κατσαρόλα το υγρό μείγμα και ανακατεύουμε.
Όταν προσθέσουμε το μείγμα η καραμέλα θα σφίξει και θα κοκκαλώσει από τη διαφορά της θερμοκρασίας.Δεν έχει πάει κάτι λάθος.
Σιγά σιγά με το ανακάτεμα θα ζεσταθεί ,θα λιώσει, θα ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα και θα αρχίσει να πήζει.Τώρα θέλει, δυνατό και γρήγορο ανακάτεμα.
Όταν αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα είναι έτοιμο.

Προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα μας.
Απλώνουμε το χαλβά μας σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ και αφού τον ισιώσουμε με μια σπάτουλα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Ψήνουμε στο φούρνο στο γκριλ για 10-15 λεπτά (εξαρτάται από το φούρνο) περίπου για να “καεί” η επιφάνεια ,εκτός κι αν έχουμε φλόγιστρο.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και απολαμβάνουμε!!!

Καλή σας επιτυχία!!!!
Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Συστατικά

1 φλιτζάνι niseste
1 ½ φλιτζάνια ζάχαρης
2 ½ φλιτζάνια νερό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Παρασκευή
Ανακατέψτε το νισεστέ με νερό σε ένα μπολ. Βράζουμε λάδι και ζάχαρη σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μέχρι να φτιάξουμε μια καφέ ξανθιά καραμέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως όλο το μείγμα του νισεστε στην καραμέλα.
Ανακατεύουμε γρήγορα και πολύ προσεκτικά για περίπου 5 λεπτά μέχρις ότου το μείγμα πυκνώσει.
Όταν ο χαλβάς φύγει από τα τοιχώματα της κατασαρόλας, είναι έτοιμος.
Το μεταφέρουμε σε ένα μικρό πιάτο ή ταψάκι και το αφήνουμε να κρυώσει (όχι στο ψυγείο) για περίπου 1 ώρα.
Σερβίρετε σαν επιδόρπιο σε κομμάτια, με πολλά ψημένα και καραμελοποιημένα αμύγδαλα, ή πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη

ΠΗΓΗ: Denise van der Veeken-Kitzmann

Halva Farsalon

Ingredients

1 cup niseste
1 ½ cups of sugar
2 ½ cups of water
½ cup olive oil

Preparation

Mix niseste with water in a bowl. Boil oil and sugar in a deep saucepan in medium heat, constantly stirring with a wooden spatula or spoon until the sugar melts and until we get a dark blonde candy. We low the heat and pour at once the whole mixture of niseste into the candy. We stir quickly and very carefully for about 5 minutes until the mixture thickens. When the halva comes off from the walls of the pot, it’s ready. We move it in a small ovenproof dish or pan and we let it cool (not in the refrigerator) for about 1 hour. Serve the dessert cut into pieces, with lots of roasted and caramelized almonds, or sprinkled with powedered sugar

Προηγούμενο άρθροΑγκινάρες με πατάτες λεμονάτες
Επόμενο άρθροΑχνιστό Κοτόπουλο με Αρωματικά Πράσα και Σέλινο