Φοκατσίνια 

Τα φοκατσίνια είναι μια ιταλική πίτσα σε μικρό μέγεθος, παρόμοια με τα ατομικά πιτσάκια  αλλά πιο μαλακά και μικρότερα σε διάμετρο. Είναι ιδανικά για σνακ, ή ως συνοδευτικό για κρασί και μπύρα. Μπορείτε να τα απολαύσετε μόνα τους ή να τα γεμίσετε με διάφορα υλικά όπως φέτα, λουκάνικο, φρέσκο ​​βασιλικό και ντομάτα. Είναι εύκολα στην παρασκευή και μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά εστιατόρια και καφέ σε όλο τον κόσμο! 🍕😋

Γνωρίζατε όμως ότι:

  • Η ιστορία της χρονολογείται από την αρχαία Ρώμη, όπου ήταν γνωστή ως “panis focacius”;
  • Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη “focus”, που σημαίνει “εστία”, ίσως γιατί ψήνονταν πάνω σε εστίες;
  • Υπάρχουν άπειρες συνταγές, με διάφορες προσθήκες, από τυριά και αλλαντικά έως λαχανικά και μυρωδικά;
  • Στην Ιταλία, η φοκατσίνια αποτελεί δημοφιλές σνακ, συνοδευτικό ή ακόμα και ορεκτικό;

Υλικά

300 g αλεύρι μαλακό
200 φαρίνα
150 ml γάλα
150 ml νερό
12 g αλάτι
6 g ζάχαρη
25 ml ελαιόλαδο
10 γρ. φρέσκια μαγιά μπύρας

για επαλλειψη
65 ml ελαιόλαδο
25 ml νερό
10 g αλάτι

Εκτέλεση

Ολα τα υλικά μαζί τα χτυπάμε 3 λεπτά σε μεγιστη ταχύτητα αφήνουμε να διπλασιαστούν περίπου 1½ ώρα, στη συνέχεια φτιάχνουμε
μπαλάκια των 50 γρ. και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν πάλι για 1½ ώρα, στη συνέχεια ετοιμάζουμε την άλμη για τα πιτακια
Ανακατευουμε όλα τα υλικά και βουρτσίζετε τα πιτάκια, πασπαλίζετε με ότι μπαχαρικό σας αρέσει  και ψήνετε 12/15 λεπτά σε φούρνο 220 βαθμών με αέρα

Chiara Berardi

Προηγούμενο άρθροΝτόνατς με κρέμα…είναι αφρός το εχω δοκιμάσει
Επόμενο άρθροΞεκινήστε τη μέρα σας δυναμικά με τυρόψωμο πολύσπορο!