Φοκάτσια

Αυτή η συνταγή για φοκάτσια είναι φανταστική! Η ζύμη είναι εύκολη στην επεξεργασία και φουσκώνει τέλεια

Μυστικά για την επιτυχία:

  • Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό: Η θερμοκρασία του νερού είναι σημαντική για την ενεργοποίηση της μαγιάς.
  • Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί: Η ξεκούραση δίνει χρόνο στη ζύμη να φουσκώσει και να αναπτύξει τα αρώματά της.
  • Διπλώστε τη ζύμη: Τα διπλώματα βοηθούν στην ανάπτυξη της γλουτένης, η οποία κάνει τη ζύμη ελαστική και αφράτη.
  • Χρησιμοποιήστε ποιοτικά υλικά: Το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο και το αλάτι παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση της φοκάτσιας.

Προτάσεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στην ζύμη διάφορα υλικά, όπως ψιλοκομμένες ελιές, ντοματίνια ή τυρί.
  • Μπορείτε να αρωματίσετε τη φοκάτσια με άλλα μυρωδικά, όπως θυμάρι ή ρίγανη.
  • Μπορείτε να ψήσετε τη φοκάτσια σε ταψί ή σε σχάρα.

Συνολικά, αυτή η συνταγή είναι μια εξαιρετική επιλογή για να φτιάξετε μια νόστιμη και αφράτη φοκάτσια. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!

Υλικά

300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ,
300 γρ. σιμιγδάλι,
1 βρασμένη και πολτοποιημένη πατάτα,
350 γρ. χλιαρό νερό,
αλάτι,
10 γρ. μαγιά μπύρας,
1 πρέζα ζάχαρη.

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, ρίχνουμε το νερό στο αλεύρι…αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας το αλάτι μετά από ένα λεπτό.
Το μείγμα θα πρέπει να είναι κολλώδες και να μην δουλεύεται με τα χέρια σας.
Μοιράστε το σε δύο λαδωμένες φόρμες και αφήστε το να φουσκώσει στο φούρνο εκτός λειτουργίας για 3 ώρες, κάντε αυλάκια με τα λαδωμένα δάχτυλα και αλατοπιπερώστε.
Φούρνος στη μέγιστη θερμοκρασία πρώτα στο κάτω μέρος και μετά στο πάνω μέρος..χρόνος περίπου 30 λεπτά.

Chiara Berardi

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Φοκατσια γεμιστή με μελιτζάνα

Φοκατσια γεμιστή με μελιτζάνα

Φοκατσια γεμιστή με μελιτζάνα και τυριά. Η πιο νόστιμη συνταγή για το κλασικό ιταλικό ψωμί, γεμιστό με μελιτζάνα και τυριά!

Υλικά

Για τη γέμιση:
– 2 μελιτζάνες
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 1 κρεμμύδι
– Αλατοπίπερο
– Μαϊντανός
– Ελαιόλαδο

Για τη ζύμη:
– 3 αυγά
– 125 ml γιαούρτι
– 20 ml ελαιόλαδο
– 250 γραμμάρια αλεύρι
– 150 ml νερό
– 10 γρ. μπεικιν πάουντερ
– 125 γρ.μοτσαρέλα
– Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί τα ρίχνουμε μέσα και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να γυαλίσουν.
Κόβουμε τις μελιτζάνες κυβάκια και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.Αλατοπιπερώνουμε.Μαγειρεύουμε περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαιντανό και λίγο ακόμα λάδι.Χαμηλώνουμε την φωτιά.
Σπάμε τα αυγά σ ένα μπολ,ρίχνουμε το γιαούρτι,το ελαιόλαδο,το νερό,αλάτι πιπέρι.Ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο.
Τέλος ρίχνουμε το μπέικιν.Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σ ένα μικρό ταψί και αδειάζουμε το μισό μείγμα.Το απλώνουμε να πάει παντού.

Βάζουμε από πάνω τις μελιτζάνες και την μοτσαρέλα κομμένη κομματάκια.Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα και το απλώνουμε να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά (αναλόγως τον φούρνο) μέχρι να ροδίσει.

Φοκατσια γεμιστή με μελιτζάνα

Καλή σας απόλαυση!!!!

Δείτε το βίντεο της συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροΝηστίσιμα Μεθυσμένα με Λουκούμι και Καρύδι: Γεύση και παράδοση
Επόμενο άρθροΔοκιμάστε τα βραχάκια μας και δεν θα τα μετανιώσετε!