Γαλατόπιτα
Η γαλατόπιτα είναι μία παραδοσιακή γλυκιά πίτα που απολαμβάνεται από πολλούς. Με την απαλή υφή της γέμισης από γάλα, βούτυρο και αρωματικά, συνδυάζεται τέλεια με το νοστιμότατο κρατσανιστό φύλλο της ζύμης. Ανακαλύψτε την γλυκιά απόλαυση της γαλατόπιτας και απολαύστε την
Υφή:
- Η κρέμα της γαλατόπιτας είναι πηχτή και κρεμώδης, χωρίς να είναι βαριά.
- Το φύλλο της γαλατόπιτας είναι τραγανό και χρυσαφένιο, προσφέροντας μια ωραία αντίθεση στην υφή της κρέμας.
- Η γαλατόπιτα είναι ένα γλυκό που τρώγεται ευχάριστα, ζεστό ή κρύο, και ταιριάζει ιδανικά με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι.
Εμφάνιση:
- Η γαλατόπιτα έχει μια όμορφη και λαχταριστή εμφάνιση, με χρυσαφένιο χρώμα και ίσως ελαφριά καραμέλωση στο πάνω μέρος.
Συνολικά:
- Η γαλατόπιτα είναι ένα κλασικό ελληνικό γλυκό που αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους.
- Είναι εύκολη στην προετοιμασία, οικονομικά προσιτή και πάντα επιτυχημένη.
- Η γαλατόπιτα αποτελεί ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση, από ένα οικογενειακό τραπέζι μέχρι ένα φιλικό κέρασμα.
Υλικά
Για την κρέμα
2 λίτρα γάλα κατσικίσιο ή απλό
2 κούπες αλεύρι
1 πακέτο βούτυρο αγελάδας
2 κούπες ζάχαρη καστανή ή απλή
χυμό από 1/2 λεμόνι
2 αυγά
για το φύλλο
3 χούφτες αλεύρι
λίγο αλάτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.γ.ξυδι
1 αυγό
Εκτέλεση
Για την κρέμα
Βάζω στο γάλα το αλεύρι το οποίο διαλύω μέσα στο κρύο γάλα και λίγο αλάτι
Ανακατεύω συνέχεια σε δυνατή φωτιά να μην πιάσει από κάτω μέχρι να πήξει
Αμέσως ρίχνω το βούτυρο ανακατεύω να λιώσει μετά την ζάχαρη το χυμό από μισό 🍋 και τ αυγά χτυπημένα ανακατεύω.
Για τα φύλλα
Ζυμώνα τρείς χούφτες αλεύρι λίγο αλάτι μια κ.σ. ελαιόλαδο και ένα κ.γ.ξυδι και νερό βρύσης πολύ καλα την ζύμη την αφήνω
να ξεκουραστεί μισή ώρα και ανοίγω τρία φύλλα (αλεύρι βάζω αυτό που είναι για ψωμί).
Λαδωνω το ταψί και απλώνω το πρώτο φύλλο να πέφτει γύρω από το ταψί ρίχνω λάδι σουρωνω τα άλλα δύο φύλλα.
Απλωνω την κρέμα στρίβω το φύλλο γύρω από το ταψί χτυπάω ένα αυγό το απλώνω πάνω στην κρέμα και λίγο ελαιόλαδο.
Ψηνω στους180 για πενήντα λεπτά στον αέρα.
Καλη επιτυχία !!♥️
Η Συνταγή είναι της Σοφία Γάκη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Γαλατόπιτα με πλούσια αφράτη βελούδινη κρέμα!!!
Η συνταγή είναι της Κυρίας Ελένης Παπατσάνη!!! και η εκτέλεση της κας Ελενης τσιουκανη😍😍
Υλικά
Για την κρέμα:
1,500 λίτρο γάλα
1,5 φλ.του τσαγιού ζάχαρη(300 γρ.)
1 φλ.του καφέ σιμιγδάλι ψιλό(50 γρ.)
1 φλ.του καφέ αλεύρι(40 γρ.)
1 φλ.κάστερ πάουντερ(40 γρ.)
2 βανίλιες
3 αυγά
2 κ.σ. βούτυρο
Λίγο αλάτι
για το φύλλο:
500 γρ. αλεύρι
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ξύδι
Λίγο αλάτι και νερό χλιαρό
Εκτέλεση
Για την ζύμη
Αναμυγνύω όλα τα υλικ και κάνω 5 μπαλάκια και ανοίγω 5 φύλλα…σε κάθε φύλλο ρίχνω λίγο κανέλα και ζάχαρη και αλείφω λάδι και λιωμένο βούτυρο.
Για την κρέμα
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζαχαρη, το βούτυρο και της βανίλιες. Μόλις βράσει προσθέτουμε το σιμιγδάλι αναμεμειγμένο το αλεύτι και το καστερ παουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Χτυπάμε πάρα πολύ καλά τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε γρήγορα.
Έβαλα την κρέμα από πάνω απο τα φύλλα.
Χτυπώ 1 αυγό με λίγο γάλα και 2 κ.σ ζάχαρη και το ρίχνω πάνω στην κρέμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!😍😍