Γιαπράκια με κιμά στην γάστρα

Υλικά

70 τμχ. αμπελόφυλλα
750 γρ.κιμά μοσχαρίσιο
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 φλιτζάνάκια του καφέ ρύζι τύπου νυχάκι
Αλάτι πιπέρι
1 ποτήρι του νερού ζεστό νερό

2 αυγά
Χυμός από 1 λεμόνι
1 κ.γ κορν φλαουρ

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τον κιμά,το καρότο,το κρεμμύδι,το ρύζι και μισό φλιτζάνι λάδι.Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Ζεματάμε τα φύλλα μας αν είναι φρέσκα σε νερό που βράζει για δύο-τρία λεπτάκια.
Βάζουμε στον πάτο της γάστρας λίγα αμπελόφυλλα ώστε να καλυφθεί όλος ο πάτος και να δημιουργηθεί μία στρώση.

Παίρνουμε ένα ένα αμπελόφυλλο και βάζουμε λίγη γέμιση στην πάνω άκρη του κάθε φύλλου.
Τυλίγουμε το κάθε φύλλο διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και ρολάρουμε να παγιδευτεί μέσα η γέμιση.
Επαναλαμβάνουμε με όλα τα φύλλα και όταν τελειώσουμε βάζουμε τα ντολμαδάκια δίπλα-δίπλα στην γάστρα όσο πιο στριμωχτά μπορούμε.
Φτιάχνουμε το πολύ τρεις στρώσεις αλλά ιδανικό θα είναι το σκεύος μας να έχει τέτοιο μέγεθος που τελικά θα βγούνε δύο στρώσεις.

Όταν τελειώσουμε με το στρώσιμο τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια .
Ρίχνουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό, το υπόλοιπο λάδι και κουνάμε ελαφρά την γάστρα να περάσουνε τα υγρά από κάτω.
Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς για μία ώρα.
Χτυπάμε τ αυγά στο μούλτι,ρίχνουμε το λεμόνι,το κορν φλαουρ και ζουμί απ τα γιαπράκια.
Περιχύνουμε με το αυγολέμονο τα γιαπράκια μας και σερβίρουμε!!!

giaprakia me kima sth gastra
Η γάστρα που χρησιμοποιήθηκε είναι της Τupperware 3.3 λίτρων, δεν υπάρχει καλύτερη!!!!
Ρωτήστε  ώστε να την προμηθευτείτε με προσφορά!!!!

Καλή σας επιτυχία!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Παραδοσιακά γιαπράκια Κοζάνης

Παραδοσιακά γιαπράκια Κοζάνης

Υλικά

Μισό κιλό κιμά χοιρινό και μισό κιλό μοσχάρι κατά προτίμηση ,χονδροκομμένο από την σπάλα ή την κοιλιά. Στα παλιότερα χρόνια η νοικοκυρά δεν έπαιρνε κιμά , αλλά κομμάτια κρέας και το ψιλόκοβε ή αλλιώς <<στούμπιζε>>σε μικρά κομμάτια με τσεκούρι.
-100 γραμμ. Χοντροκομμένη μαγουλιά-παστό.
-Ένα φλ. Καφέ ρύζι γλασσέ
-Δύο μεγάλα κρεμμύδια γλυκά περασμένα από τον τρίφτη ή το μπλέντερ
-Ένα φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
-Τρία- τέσσερα ποτήρια αρμόζμο ή ζεστό νερό
-Ένα κουτάλι της σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι
-Ένα φλυτζάνι του καφέ σάλτσα που αραιώνουμε σε νερό
-Τριμμένο μαυροπίπερο με τη διάθεσή σας
-15-20 σπόρους μπαχάρι (μοσχοπίπερο)
-αλάτι ( υπολογίζουμε ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η αρμιά ( λάχανο και ζωμός)
-νερό, όσο χρειάζεται, αφού τελειώσει το αρμόζουμο για να βράσουν τα γιαπράκια μας.

Παρασκευή

Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τα υλικά (εκτός από το μπαχάρι) και τα ανακατεύουμε πολύ καλά , μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Το μείγμα αυτό το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια άλλη λεκάνη ξεχωρίζουμε τα φύλλα της αρμιάς ( του λάχανου) , φυλάγοντας μερικά χοντρά φύλλα.
Στο κάτω μέρος της κατσαρόλας τοποθετούμε τσάκνα (κομμάτια κλαδιών αμπελιού) και ανάμεσα ρίχνουμε τα σπυριά του μοσχοπίπερου . Από πάνω από τα τσάκνα βάζουμε το παστό.

Αν δεν έχουμε τσάκνα, βάζουμε από απ’ ευθειας στον πάτο της κατσαρόλας την μαγουλιά. Τα σκεπάζουμε με ένα ή δύο από τα χοντρά φύλλα του λάχανου και πάνω τους αρχίζουμε να τοποθετούμε τα γιαπράκια.
Πιάνουμε ένα- ένα κάθε φύλλο με προσοχή, το τυλίγουμε και τοποθετούμε τα γιαπράκια σε γύρο σφίγγοντας τα σφιχτά
Όταν η κατσαρόλα γεμίσει λίγο πιο πάνω από την μέση , καλύπτουμε τα γιαπράκια με φύλλα λάχανου που έχουμε φυλάξει κι από πάνω τοποθετούμε ένα ρηχό πιάτο για να μη μας διαλυθούν τα γιαπράκια. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά ρίχνοντας μέσα ένα ποτήρι αρμόζουμο ή με ζεστό νερό.

Καλή όρεξη

Προηγούμενο άρθροΠανεύκολα μπισκοτάκια με Regato
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο σε σάλτσα λεμονιού και κρασιού