Γιουβαρλάκια (χωρίς αυγολέμονο)

Υλικά (για 35-40 μικρά γιουβαρλάκια)

Για τα γιουβαρλάκια.

500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 φλιτζ. ρύζι για σούπες (γλασέ)
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 αυγό μεγάλο
1/2 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
αλάτι/πιπέρι
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το αλεύρωμα
λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Για τη σούπα:
1 lt νερό καυτό
1/4 φλιτζ. ρύζι για σούπες (γλασέ)
2 καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το πόσο λεμονάτα θέλετε τα γιουβαρλάκια) αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Πολτοποιείτε καλά στο μούλτι το κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
Βάζετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια (εκτός από το αλεύρι και το ελαιόλαδο) σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνετε για μερικά λεπτά,
να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα. Το κάνετε μπάλα και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μετά τη 1 ώρα, βγάζετε το μείγμα του κιμά και πλάθετε μικρά μπαλάκια και τα αλευρώνετε.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα, βάζετε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τοποθετείτε τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια. Τα αφήνετε να σοταριστούν λίγα δευτερόλεπτα από τη μία πλευρά (δεν χρειάζεται να τα γυρίσετε και από την άλλη πλευρά) και προσθέτετε το καυτό νερό σιγά σιγά (προσέχοντας να μην πέσει το νερό απευθείας πάνω στα γιουβαρλάκια για να μην τα διαλύσει).
Ρίχνετε στην κατσαρόλα το ρύζι και τα καρότα και λίγο αλατοπίπερο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 45′ περίπου.
Τα τελευταία 10′ ρίχνετε και τον χυμό λεμονιού και ανακινείτε την κατσαρόλα ελαφρά για να ενωθούν οι γεύσεις.

Σερβίρετε τα γιουβαρλάκια ζεστά, κατά προτίμηση με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tip1: Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμη καυτό νερό. Αυξομειώνοντας την ποσότητα του νερού μπορείτε να φτιάξετε τα γιουβαρλάκια ως σούπα ή πιο χυλωμένα.

Tip2: Το αλεύρωμα βοηθάει το φαγητό να χυλώσει χωρίς να χρειαστεί αυγολέμονο. Εξίσου βοηθά το έξτρα ρύζι και οι πατατούλες μέσα στη σούπα.
Tip3. Το καυτό νερό σε συνδυασμό με το αλεύρι βοηθάει τα γιουβαρλάκια να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μην διαλυθούν. Είναι πολύ σημαντικό να ρίξετε το καυτό νερό με προσοχή σε μια γωνιά της κατσαρόλας, γιατί αν πέσει πάνω στα γιουβαρλάκια, θα τα χαλάσει.
Tip4: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανακατέψετε το φαγητό με κουτάλα γιατί τα γιουβαρλάκια θα χαλάσουν. Απλά ανακινείτε την κατσαρόλα ελαφρά, με κυκλικές κινήσεις.
Tip5: Μην παραλείψετε να αφήσετε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για 1 ώρα, καθώς αυτό βοηθάει το ρύζι να φουσκώσει και να μαγειρευτεί στον επιθυμητό χρόνο

ΦΩΤΟ: Επτά Κουτάλες

Συνταγή είναι από το https://www.sundayspoon.gr/

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γιουβαρλάκια σε λευκή σάλτσα

Γιουβαρλάκια σε λευκή σάλτσα

Το δείπνο μας – γιουβαρλάκια με ρύζι και λευκή σάλτσα γιαουρτιού.
Το σάλτσα γίνεται με απλό γιαούρτι, αυγά, αλεύρι, αλάτι και λίγο από το ζωμό.

Υλικά

για κεφτεδάκια
1 κιλό κιμά, χρησιμοποιώ χοιρινό κιμά
2 αυγα
1 1/2 κεφάλια κρεμμύδι
1/3 κουπας ρύζι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 κύβοι ζωμός λαχανικών «Maggi».
1/2 λεμόνι
Αλεύρι για ρολό

για τη σάλτσα
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
3 αυγά
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κλωναράκια σέλινο/κάρδαμο
2 καρότα
2 κεφάλια κρεμμύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού λάδι
1 1/2 λίτρο νερό
Προσθέτω μαϊντανό για αρωματισμό

Εκτέλεση:

Ζυμώνω τα υλικα του κιμά τρίβοντας το κρεμμύδι ή, πιο συγκεκριμένα, τον πολτοποιώ και τα πλάθω σε κεφτεδάκια τυλίγοντάς τους σε αλεύρι.
Βάζουμε τα κεφτεδάκια να βράσουν για 25 λεπτά στο νερό που βράζει με το ζωμό.

Σε αυτό το διάστημα τσιγαρίζω το κρεμμύδι της σάλτσας που είναι ψιλοκομμένο, ψιλοκόβουμε και το κάρδαμο και τρίβουμε τα καρότα.

Αφού βρασουν τα κεφτεδάκια τα βγάζουμε σε πιατέλα. Χτυπάμε χωριστά τα 3 αυγά, προσθέτουμε το αλεύρι και το γιαούρτι. Ρίχνετε αυτό το μείγμα στον ζωμό από τα κεφτεδάκια. Ανακατευουμε γρήγορα για να μην καεί.
Αφού πήξει το μείγμα, πολτοποιούμε καλά τα λαχανικά και τα προσθέτουμε μαζι με τα κεφτεδάκια
και αφήνουμε λίγο να βρασουν μαζι.

Διακοσμούμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και αρωματίζουμε με λεμόνι.
Καλή όρεξη!

ΠΗΓΗ: Fani’s Culinary World

Προηγούμενο άρθροΧορτοτυρόπιτα
Επόμενο άρθροΔιαδικασία Παραγωγής Τσίπουρου