Γλυκια Κολοκυθόπιτα

Αυτή η συνταγή για σπιτική γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι ό,τι πρέπει για να ζεσταθείτε τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες. Η γλυκιά γεύση της κολοκύθας συνδυάζεται τέλεια με το τραγανό καρύδι και τα αρωματικά μπαχαρικά, δημιουργώντας ένα γλυκό που θα σας ξετρελάνει.

Τι μου άρεσε:

  • Η πλούσια γεύση και το υπέροχο άρωμα της κολοκυθόπιτας.
  • Η τραγανή υφή που προσδίδει το καρύδι.
  • Η τέλεια ισορροπία γλυκιάς και πικάντικης γεύσης.
  • Η ευκολία στην παρασκευή της συνταγής.

Προτάσεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας, όπως γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το καρύδι με αμύγδαλα ή φιστίκια.
  • Σερβίρετε την κολοκυθόπιτα ζεστή ή κρύα, με μια σέσουλα γιαούρτι ή παγωτό.

Συνολικά:

Αυτή η σπιτική κολοκυθόπιτα είναι ένα υπέροχο γλυκό που θα λατρέψετε όλη η οικογένεια. Είναι εύκολη στην παρασκευή, γευστική και θρεπτική. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!

Βαθμολογία: 5/5

Υλικά

1 πακέτο φύλλα ψιλά
1 κιλο κολοκύθα τριμμένη
2 κ σ ζάχαρη
1/2 πακέτο βούτυρο αγελάδας
1 κ σ κανέλα
λίγο γαρύφαλλο
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι
150γρ ηλιέλαιο
Σιμιγδάλι ψιλο
150 γρ καρύδι

Σιρόπι
2 ποτηρια ζάχαρη
2 ποτητια νερού
2κ σ μέλι

Εκτέλεση

Βάζεις τη κολοκύθα τριμμένη σε αντικολητικο τηγάνι με την ζάχαρη βούτυρο, κανέλα λίγο γαρύφαλλο λίγο μοσχοκάρυδο λίγο αλάτι τραβάνε λίγο τα υγρά και ψηνουμε σε χαμηλή φωτιά να καραμελώσουν
Βουτυρωνεις ένα ταψάκι παίρνεις ένα ένα φύλλο το λαδωνεις σε κάθε φύλλο βάζεις 1 κ σ σιμιγδάλι απλώνεις την γεμιση πασπαλίζεται με τριμμένο
και σουρωνετε και βάζετε στο ταψι μέχρι να γεμίση

Φτιαχνεις το σιροπι βράζεις 4 λεπτά κ βάζεις μέσα 2κ σ μέλι

Ψήνεις 170 βαθμούς στην τελευταία σχάρα μέχρι κοκκινισει τη βγάζεις κ ρίχνεις κρύο το σιρόπι

καλή επιτυχια

Η Συνταγή είναι της κας Ιουλια Αϊβαλιωτου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κολοκυθόπιτα με μυρωδικά και φέτα

Υλικά

Για τη γέμιση

500 γρ. κολοκύθα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι λευκό κρασί
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
μερικά φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα,
2 αυγά,
300 γραμ. φέτα ή λευκό αγελαδινό τυρί,
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό,
αλάτι, πιπέρι
2-3 κουτ.σ. ρύζι
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας

Για επάλλειψη

1 κρόκο αυγού,
1 κουτ.σ. γιαούρτι
2 κουτ.σ. γάλα

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

Θα αλατίσεις την κολοκύθα και θα τη βάλεις σε ένα τηγάνι με λάδι. Θα τη σοτάρεις ελαφρά να μαλακώσει λίγο για 5-6 λεπτά και θα προσθέσεις τα φρέσκα κρεμμυδάκια το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Μόλις μαλακώσουν ελαφρά κι αυτά θα τα σβήσεις με λευκό κρασί και θα απομακρύνεις από την εστία.

Μόλις τα λαχανικά έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου -βοηθάει πολύ να τους αλλάξεις σκεύος και να μην τα αφήσεις να κρυώσουν μέσα στο ζεστό τηγάνι
προσθέτεις άνηθο ψιλοκομμένο, δυόσμο ψιλοκομμένο, αυγά, τυρί, γιαούρτι αλάτι, πιπέρι και 2-3 κουτ.σ. ρύζι για να τραβήξει τυχόν υγρά που θα βγάλει η γέμιση.

Σε ένα ταψί που έχεις στρώσει λαδόκολλα ανοίγεις το ένα φύλλο σφολιάτας από τα δύο που έχει η συσκευασία και απλώνεις ομοιόμορφα τη ζύμη πάνω της αφήνοντας ένα εκατοστό περιθώριο περιμετρικά.
Σκεπάζεις με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και πιέζεις περιμετρικά τα δυο φύλλα να ενωθεί η ζύμη με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
Τώρα ανακατεύεις τα υλικά της επάλλειψης και αλείφεις όλη την επιφάνεια της σφολιάτας για να πάρει ένα πολύ ωραίο χρώμα στο ψήσιμο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαρακώνεις ελαφρά σε κομμάτια την επιφάνεια της πίτας και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.

Η Συνταγή είναι της Μαίρη Τρακάδα από το κάτι νόστιμο

Προηγούμενο άρθροXXL Soft Cookies: Μια μπουκιά που λιώνει στο στόμα!
Επόμενο άρθροΧαλβάς με Αμύγδαλα για Ατελείωτη Απόλαυση