Γλυκό κουταλιού με φλόυδα πορτοκαλιού

Αφήστε το άρωμα του πορτοκαλιού να πλημμυρίσει την κουζίνα σας με αυτό το γλυκό κουταλιού που συνδυάζει την γλυκιά γεύση με την πικάντικη φλούδα.

Κάθε μπουκιά:

  • Μια έκρηξη γεύσεων: Η γλυκιά σιροπιαστή φλούδα πορτοκαλιού ισορροπεί τέλεια με την πικάντικη αίσθηση, δημιουργώντας μια αξεπέραστη γευστική εμπειρία.
  • Μια αίσθηση νοσταλγίας: Θυμηθείτε τις παιδικές σας αναμνήσεις με αυτό το παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται με αγάπη και φροντίδα.
  • Ένα ιδανικό δώρο: Ξεχωρίστε με ένα πρωτότυπο και γευστικό δώρο που θα ενθουσιάσει τους αγαπημένους σας.

Συνδυάστε το:

  • Με γιαούρτι: Προσθέστε μια κουταλιά γλυκό κουταλιού φλούδα πορτοκαλιού στο γιαούρτι σας για ένα υγιεινό και γευστικό πρωινό ή σνακ.
  • Με παγωτό: Απογειώστε το αγαπημένο σας παγωτό με μια δόση γλυκού κουταλιού φλούδα πορτοκαλιού για ένα δροσερό και απολαυστικό γλυκό.
  • Σε τάρτες και κέικ: Χρησιμοποιήστε το γλυκό κουταλιού φλούδα πορτοκαλιού ως γέμιση ή topping για τα γλυκά σας, προσθέτοντας μια γευστική πινελιά.
  • Αφήστε το γλυκό κουταλιού φλούδα πορτοκαλιού να γλυκάνει την καθημερινότητά σας!

Υλικά

5 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα με χοντρή φλούδα
750 γρ ζάχαρη
750 ml νερό
χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Ξύνουμε τα πορτοκάλια ελαφρά με τρίφτη χειρός, χωρίς να φανεί το άσπρο μέρος τους. Τα πλένουμε καλά και τα σκουπίζουμε.
Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις φλούδες, κόβοντας τες σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Αφαιρούμε το πολύ άσπρο της φλούδα όπου υπάρχει και τις διπλώνουμε σε ρολό περνώντας τες σε μια κλωστή μαγειρικής ή στερεώνουμε τα ρολά με οδοντογλυφίδα. Ζυγίζουμε τις φλούδες. Με πέντε μεγάλα πορτοκάλια θα πάρουμε περίπου 500 γρ φλούδες.

Σε νερό που βράζει τοποθετούμε τις φλούδες και βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του βρασμού για άλλες δύο φορές βράζοντας 2-3 λεπτά. Στραγγίζουμε και απλώνουμε τις φλούδες σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν για 3 – 5 ώρες.
Σε κατσαρόλα μετρίου μεγέθους βάζουμε 750 ml νερό και 750 γρ. ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η διαδικασία βρασμού έχει σκοπό το ξεπίκρισμα αλλά και το μαλάκωμα της φλούδας. Αν δεν μαλακώσουν καλά σε αυτό το στάδιο όταν πέσουν στο σιρόπι θα παραμείνουν σκληρές.
Οι ποσότητες ζάχαρης και νερού εξαρτώνται από το βάρος των φλουδών του πορτοκαλιού.οι προτεινόμενες δόσεις είναι για φλούδες καθαρισμένες ζυγισμένες 500γρ.

Προηγούμενο άρθροΓαλατόπιτα με φύλλο κρούστας
Επόμενο άρθροΚοτόσουπα αυγολέμονο