Χοιρινό με λαχανικά στην κατσαρόλα

Το χοιρινό με λαχανικά στην κατσαρόλα είναι ένα κλασικό ελληνικό φαγητό που είναι και υγιεινό και νόστιμο. Είναι ιδανικό για ένα χορταστικό και θρεπτικό γεύμα, είτε για το καθημερινό τραπέζι είτε για μια πιο επίσημη περίσταση.

Η συνταγή είναι σχετικά εύκολη στην προετοιμασία και απαιτεί μόνο λίγα βασικά υλικά. Το χοιρινό κρέας μπορεί να είναι οποιοδήποτε είδος, όπως μπριζόλες, φιλέτα ή χοιρινό κότσι. Τα λαχανικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι τα αρακας, το κρεμμύδι, το καλαμπόκι, οι πιπεριές και ότι άλλο σας αρέσει εγω εβαλα και μελιτζάνα.

Υλικά:

500-600 γραμμάρια χοιρινό κρέας, κομμένο σε κύβους
1 μέτρια πιπεριά, κόκκινη ή πράσινη, κομμένη σε φέτες
1 φλιτζάνι αρακά
1 φλιτζάνι καλαμπόκι
1 μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 φλιτζάνι ρύζι
2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κοτόπουλου

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το χοιρινό κρέας και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε την πιπεριά, τον αρακά, το καλαμπόκι, τη μελιτζάνα, το φύλλο δάφνης, το κύμινο,  το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό ή το ζωμό κοτόπουλου. Ανακατεύουμε καλά.
Μειώστε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να πιει το νερό και το ρύζι να είναι έτοιμο. Σερβίρουμε ζεστό.

Tips:

Για να δώσει πιο έντονη γεύση στο φαγητό, μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως καρότα, κολοκυθάκια ή πατάτες.
Μπορείτε να σερβίρετε το φαγητό με γιαούρτι ή τζατζίκι.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χοιρινό με λαχανικά σε πήλινη κατσαρόλα 🍽

Χοιρινό με λαχανικά σε πήλινη κατσαρόλα

Υλικά

Περίπου 700-750 γραμμάρια χοιρινό για το μαγείρεμα, κομμένο σε κομμάτια
6,7 μεγάλες πατάτες
2 καρότα
3 χούφτες αρακά
4 μεγάλα κρεμμύδια ή 6,7 μικρά
1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά
1 κεφάλι σκόρδο
1 βάζο ντομάτες για μαγείρεμα
1 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πάπρικα, αλμυρή, δυοσμο
Μερικές κουταλιές της σούπας λάδι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με την προετοιμασία του κρέατος: το πλένουμε και το βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αφαιρώντας τον αφρό που προκύπτει με μια κουτάλα σε τακτική βάση. Μόλις ψηθεί, αποθηκεύουμε τον ζωμό.
Σε πήλινη κατσαρόλα με διάμετρο περίπου 30 εκ. βάζουμε: πατάτες κομμένες σε κύβους, καρότα, πιπεριές.

Προσθέστε τις καθαρισμένες σκελίδες σκόρδου, καθώς και τις κεφαλές του κρεμμυδιού / αν είναι μικρές τις βάζετε ολόκληρες. Προσθέτουμε το βάζο με τις ντομάτες, το μαϊντανό, τα υπόλοιπα μπαχαρικά και το λάδι και αφού τα βάλουμε ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Τέλος προσθέτουμε το κρέας, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τον στραγγισμένο ζωμό στην άκρη της κατσαρόλας.
Ψήνουμε στους 180’C για 2μιση ώρες περίπου με 3. Σημασία έχει ο φούρνος να μην είναι προθερμασμένος!

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΤο μυστικό του τέλειου σουβλακίου
Επόμενο άρθροΚοτοκεφτέδες με πιπεριά : Υγιεινό και γευστικό φαγητό!