Η χορτοτυρόπιτα με διαφορά χόρτα είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την απλότητα με τη γεύση και την υγιεινή. Η τραγανή κρούστα του χειροποίητου φύλου αγκαλιάζει ένα πλούσιο μείγμα από φρέσκα χόρτα και τυρι, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη μπουκιά που θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά
Για το φύλλο*:
- 800γρ αλεύρι
- 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- Λίγο ξυδί
- Νερό όσο χρειαστεί
*Για το φυλλο περιπου οι αναλογίες γιατί το ζυμάρι το φτιάχνω με το μάτι
Για τη γέμιση:
- 500γρ σπανάκι
- 1 ματσάκι λάπατα
- 1 ματσάκι σέσκουλα
- 1 ματσάκι καυκαλήθρα
- 1 ματσάκι παπαρούνα
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκι
- 1 ματσάκι άνηθο
- 2 πράσα
- Φέτα όσο θέλετε (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Για το φύλλο
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
- Ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και σιγά σιγά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια πετσέτα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15-20 ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα με τον πλάστη.
για την γεμιση:
- Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.
- Σοτάρουμε τα πράσα ψιλοκομμένα σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα χόρτα και σοτάρουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Στήσιμο:
- Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 2 φύλλα ζύμης.
- Βάζουμε μια στρώση γέμιση και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, τελειώνοντας με 2 φύλλα σκέτα λαδωμένα.
- Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια ραντίζω με νεράκι και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 1.30 ώρα.
Η Συνταγή είναι της κας Anthi Kokota
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και άλλα χόρτα της αρεσκείας σας, όπως μαϊντανό, δυόσμο, βασιλικό κ.λπ.
- Αν θέλετε η πίτα σας να γίνει πιο τραγανή, μπορείτε να την ψήσετε για τα τελευταία 10 λεπτά με αντιστάσεις.
- Η χορτόπιτα μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή κρύα.
Καλή όρεξη!