Χορτοτυρόπιτα με διαφορά χόρτα

Η χορτοτυρόπιτα με διαφορά χόρτα είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την απλότητα με τη γεύση και την υγιεινή. Η τραγανή κρούστα του χειροποίητου φύλου αγκαλιάζει ένα πλούσιο μείγμα από φρέσκα χόρτα και τυρι, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη μπουκιά που θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά

Για το φύλλο*:

  • 800γρ αλεύρι
  • 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • Λίγο ξυδί
  • Νερό όσο χρειαστεί

*Για το φυλλο περιπου οι αναλογίες γιατί το ζυμάρι το φτιάχνω με το μάτι

Για τη γέμιση:

  • 500γρ σπανάκι
  • 1 ματσάκι λάπατα
  • 1 ματσάκι σέσκουλα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρα
  • 1 ματσάκι παπαρούνα
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 2 πράσα
  • Φέτα όσο θέλετε (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Για το φύλλο

  1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
  2. Ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και σιγά σιγά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια πετσέτα.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15-20 ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα με τον πλάστη.

για την γεμιση:

  1. Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.
  2. Σοτάρουμε τα πράσα ψιλοκομμένα σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε τα χόρτα και σοτάρουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
  4. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Στήσιμο:

  1. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 2 φύλλα ζύμης.
  2. Βάζουμε μια στρώση γέμιση και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  3. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, τελειώνοντας με 2 φύλλα σκέτα λαδωμένα.
  4. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια ραντίζω με νεράκι και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 1.30 ώρα.

Η Συνταγή είναι της κας Anthi Kokota

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και άλλα χόρτα της αρεσκείας σας, όπως μαϊντανό, δυόσμο, βασιλικό κ.λπ.
  • Αν θέλετε η πίτα σας να γίνει πιο τραγανή, μπορείτε να την ψήσετε για τα τελευταία 10 λεπτά με αντιστάσεις.
  • Η χορτόπιτα μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή κρύα.

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΤηγανιά Κοτόπουλο με σάλτσα Λεμονιού 🍋🌿🍗
Επόμενο άρθροΦτιάχνουμε Λυχναράκια, τα κρητικά καλιτσούνια του Πάσχα