Υλικά συνταγής
Για το κέικ σοκολάτας-πορτοκαλιού
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
2 μεγάλα αυγά
250 ml γάλα με χυμό ενός πορτοκαλιού [*]
1 κ.σ. ξίδι από μήλο (μηλόξιδο)
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
100 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια λιωμένη
15 γρ. κακάο σε σκόνη
100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
Για τη Ganache σοκολάτας:
350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας
100 γρ. βούτυρο
200 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.γ. λικέρ Grand Marnier ή άλλο λικέρ πορτοκάλι ή 1 κ.γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού
ξύσμα ενός μικρού πορτοκαλιού για πασπάλισμα [προαιρετικά]
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε 2 στρογγυλά ταψάκια μιας χρήσης 20 εκ. περίπου και τα πασπαλίζετε με αλεύρι. Τα αφήνετε στην άκρη.
Για το σοκολατένιο κέϊκ πορτοκαλιού: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι, προσθέτετε τη σόδα και το κακάο και ανακατεύετε. Σε ένα μεγάλο φλιτζάνι ρίχνετε το χυμό ενός μεγάλου πορτοκαλιού και συμπληρώνετε με γάλα μέχρι να έχετε ένα υγρό μείγμα 250 ml. [*]
Βάζετε σε ένα μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 1-2 λ με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά, το ξίδι, το χυμό πορτοκαλιού με το γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάτε για 1 λ ακόμα. Τέλος προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και σταδιακά το μείγμα ξηρών συστατικών αλευριού συνεχίζοντας το χτύπημα για 1 λ περίπου μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά.
Μοιράζετε το μείγμα σε 2 ίσα μέρη, στα 2 ταψάκια και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λ. Κάντε το πείραμα με την οδοντογλυφίδα. Αν είναι υγρή ψήνετε για λίγο ακόμα. Αν βγει στεγνή, τα κέϊκ είναι έτοιμα τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώνουν.
Για τη Ganache σοκολάτας: Λιώνετε σε μπεν μαρί, σε μεγάλο μεταλλικό μπολ, τα κομματάκια σοκολάτας με το βούτυρο μέχρι να έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Το κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε σταδιακά τη κρέμα γάλακτος και το λικέρ ανακατεύοντας απαλά να ενσωματωθούν πλήρως.
Βάζετε το ένα κομμάτι κέϊκ σε πιατέλα σερβιρίσματος και στρώνετε από πάνω το 1/3 της κρέμας γκανάς. Σκεπάζετε με το άλλο μισό μείγμα με την επάνω πλευρά του προς τα επάνω πιέζοντας το πολύ ελαφρά να “καθίσει” καλά πάνω στη κρέμα.
Ρίχνετε την υπόλοιπη ποσότητα, τα 2/3, της γκανάς στη κορυφή του κέϊκ και με ένα μαχαίρι ή κουτάλι την απλώνετε ισομερώς στη κορυφή και τα τοιχώματα του κέϊκ. Δουλέψτε το μείγμα σοκολάτας αρκετά γρήγορα για να μη προλάβει να κρυώσει. Πασπαλίστε με το ξύσμα πορτοκαλιού [προαιρετικά] και μόλις κρυώσει η γκανάς κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.