Από την Αννα Κουστένη, ιδιοκτήτρια του Αρχοντικού Δεληγιάννη, Δημητσάνα
Αυτό το νηστίσιμο κέικ κακάο είναι μια αυθεντική συνταγή από το Αρχοντικό Δεληγιάννη στην όμορφη Δημητσάνα. Με πλούσια γεύση κακάο και αφράτη υφή, είναι η ιδανική επιλογή για τις ημέρες της νηστείας
ΥΛΙΚΑ
3/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
3 κ.σ. κακάο
2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή
2 φλιτζάνια νερό
2 βανίλιες
3 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ.σ. κοφτή μαγειρική σόδα
1 κγ. αλάτι
λίγο ελαιόλαδο για την φόρμα
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε ένα μπολ κοσκινιζουμε το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα. Ενσωματώνουμε τις βανιλιες και το αλάτι.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υγρά και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα με το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε μέχρι να ανακατευτούν καλά. Σημείωση: Δεν πρέπει να δουλέψουμε πολύ το μείγμα παρά μόνο μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο τη φόρμα του κέικ και την πασπαλίζουμε παντού με αλεύρι. Αφαιρούμε όσο περισσέψει. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 1800C για 1 ώρα. Σημείωση: Τσεκάρουμε το κέικ τρυπώντας το ελαφρά με ένα μαχαίρι και αν δεν κολλήσει επάνω το ζυμάρι, το κέικ είναι έτοιμο .
Προαιρετικά, όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.