Kανταΐφι
Συστατικά
1 πακέταο (300-400 γρ) κανταιφι
200 γρ βούτυρο
5 κουταλιές της σούπας λάδι
400-500 γρ καρύδια
για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
3 φέτες λεμόνι
νερό
Παρασκευή
1. Βάζουμε το βούτυρο και το λάδι σε ένα κατσαρολακι και το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το κρατάμε στο ζεστό μάτι της κουζίνας.
Χοντροκόβουμε τα καρύδια, σημαίνει μόνο να τα χτυπησουμε μερικές φορές στο μπλεντερ.
2. Ετοιμάζουμε ένα ταψί νούμερο 30 λίγο πιο βαθύ.Ρίχνουμε το μισό κανταΐφ στο ταψί και το μοιράζουμε ψιλά να μην σπάσει πολύ και το βουτυρώνουμε.
Το ταψί δεν χρειάζεται λαδόκολλα. Ριχνουμε καρύδια το υπόλοιπο μισο κανταιφι απο πάνω και πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας ώστε να καθίσει καλά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και το λάδι.
3. Ανάβουμε το φούρνο στους 170°C και ψήνουμε για περίπου μία ώρα. Αν ο φούρνος είναι πολύ ζεστός χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς
Τελειώνει το ψήσιμο κυρίως όταν αρχίσει να «περπατάει» στο ταψί, όταν ψήνεται έτσι ώστε να ξεχωρίζει από τις άκρες του ταψιού.
4. Μόλις βάλουμε το κανταιφι στο φούρνο ξεκινάμε το σιρόπι. Το σιρόπι πρέπει να είναι πηχτό και αυτό είναι βασικό για ένα κανταίφι που
φτιάχνεται με επιτυχία. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και αρκετό νερό ώστε να βυθιστεί η ζάχαρη ένα Δάχτυλο κατω απο το νερο.
Προσθέτουμε το λεμόνι όταν βράσει το σιρόπι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε για άλλα 15 λεπτά, μετά σβήνουμε την εστία και αποσύρουμε
την κατσαρόλα.
5. Όταν ψηθεί το κανταΐφι, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, για 10 λεπτά περίπου.
Περιχύνουμε σιγά σιγά το κανταΐφι με μια κουτάλα σούπας, παίρνουμε τρεις κουτάλες και τις απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το κανταιφι. Κάνετε όλα αυτά σε μια λεπτή ροή και σιγά σιγά
6. Ξαναβάζετε το σιροπι στη φωτιά και το αφήνετε να βράσει για άλλα 3 λεπτά, μετά το αποσύρετε ξανά από τη φωτιά και ρίξτε το ζεστό σιροπι
στο ταψί.Ξανά τρεις κουτάλες σε μία πολύ λεπτή ροη. Σιροπι ξανά στο μάτι και αφήστε το για άλλα 2 λεπτά. Τώρα το αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν το περιχύνετε με το κανταΐφι. Το καλύτερο θα ήταν να το κάνετε τώρα με ένα κουτάλι.
7. Το σιρόπι δεν θα ζαχαρώσει λόγω του λεμονιού.Αφήνουμε το ταψί να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν κρυώσει το σκέπασα με αλουμινόχαρτο και το άφησα όλο το βράδυ και το φύλαξα μόνο την επόμενη μέρα στο ψυγείο.
8. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: φαίνεται περίπλοκο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Απαιτεί μόνο λίγο περισσότερο χρόνο και καλο σιρόπιασμα
Η Συνταγή είναι από το coolinarikaby Podravka
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Eκμέκ Kανταΐφι
Υλικά
1 κουτί κανταΐφι
για την γέμιση
150 γραμμάρια καρύδι τριμμένο
150gr αμύγδαλο τριμμένο
φρέσκο βούτυρο
για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
μία βανίλια
χυμό από 1 λεμόνι
1-2 ξυλάκια κανέλα
2-3 γαρίφαλα
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ (μικρό φλιτζάνι)
για την κρέμα
1,5 λίτρο φρέσκο γάλα
6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
6 κρόκους αυγών
μία βανίλια
λίγο λάδι
για τη σαντιγί
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος καλά χτυπημένη γαρνίρισμα
λίγα κερασάκια γλασέ
φιλέ αμυγδάλου ή ότι άλλο εσείς προτιμάτε
Εκτέλεση
Ξεπαγώστε το κανταΐφι. Απλώστε το μισό καταΐφι στο ταψί και στρώστε τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
Σκεπάστε με το υπόλοιπο κανταΐφι περιχύστε με το λιωμένο βούτυρο και σε προθερμασμένο φούρνο ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 περίπου λεπτά. Βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει καλά Βράστε 5-7 λεπτα το σιρόπι. Σιροπιάστε το κανταίφι και αφήστε να κρυώσει καλα.
Για την κρέμα: Χτυπήστε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη ρίξτε το κορνφλάουρ και λίγο αλάτι και ανακατέψτε βράστε το γάλα ανακατεύοντας λίγο γρήγορα και ρίξτε το μέσα στο μίγμα.
Ρίξτε την κρέμα μέσα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέστε τη βανίλια
Ανακατέψτε και βράστε την σε μπεν μαρί για 3 λεπτά μέχρι να γίνει πηχτή λεία και απαλή.
Βγάλτε την από τη φωτιά και ρίξτε την πάνω στο κανταΐφι και αφήστε τη να κρυώσει καλά
Ετοιμάστε τη σαντιγί αφήστε να κρυώσει στο ψυγείο και απλώστε στο γλυκό πασπαλίζετε με τριμμένο αμύγδαλο ή ότι άλλο θέλετε εσείς αφήστε στο ψυγείο για να παγώσει καλά. Εγώ έχω βάλει φυστίκι Αιγίνης
Καλή επιτυχία