Κανταΐφι 

Το κανταΐφι είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Ελληνικής και Τουρκικής κουζίνας, το οποίο παρασκευάζεται από λεπτές ίνες φύλλου σιτάλευρου, οι οποίες στρώνονται σε στρώσεις και γεμίζονται με καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς και σιρόπι. Το κανταΐφι μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους, αλλά οι πιο γνωστές παραλλαγές του είναι ο μπακλαβάς, το εκμέκ κανταΐφι και το σαραγλί.

Το κανταΐφι είναι ένα γλυκό με πλούσια και έντονη γεύση. Οι λεπτές ίνες του φύλλου σιτάλευρου δημιουργούν μια τραγανή και ντελικάτη κρούστα, ενώ οι ξηροί καρποί προσθέτουν μια πλούσια και αρωματική γεύση.

Το σιρόπι, το οποίο φτιάχνεται από νερό, ζάχαρη και αρωματικά, ολοκληρώνει το γλυκό, προσθέτοντας μια γλυκιά και δροσερή νότα.

Το κανταΐφι είναι ένα δημοφιλές γλυκό που μπορεί να απολαυθεί σε όλες τις περιστάσεις. Είναι ιδανικό για να σερβιριστεί ως επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο γεύμα, αλλά μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως σνακ ή ακόμα και ως πρωινό.

Αφου δοκιμάστηκε και πέτυχε παμε για συνταγή!

Υλικά

Για το σιρόπι:
Βάζουμε 1 κιλό ζάχαρη,
3 ποτήρια νερό,
χυμο μισού λεμονιού,
1 κσ γλυκόζη,
2 βανίλιες σ΄ένα κατσαρολάκι και αφου κοχλασουν βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Κόβουμε 300 γρ. φρέσκο βούτυρο σε κομματάκια.

Για τη γέμιση:
250Γρ. Αμύγδαλα
1/2 κγ γαρύφαλλο,
1 κσ ζάχαρη,
1 κσ τριμμένη φρυγανιά
1 βανιλια και ανακατεύουμε καλά.

Εκτέλεση

Ανοίγουμε καλά μισο κιλο κανταΐφι. Απλώνουμε μία ποσότητα και βάζουμε μία κουταλιά από το μείγμα της γέμισης και ένα κομματακι βούτυρο. Τυλίγουμε καλά. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Βγαίνουν περίπου 20.
Τοποθετούμε τα κανταΐφια σε βουτυρωμένο ταψί. Λιώνουμε το βούτυρο που περίσσεψε και πασπαλιζουμε με 1 κσ κάθε κομμάτι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφηνουμε να το απορροφήσει όσες ωρες χρειαστεί.

Καλή επιτυχία!

Η Συνταγή είναι της Remona Israel